VIJESTI

VIJESTIOBAVIJESTI DOGAĐANJA


Posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici


Posjet Interliberu  2023.


Čitanje u Mjesecu knjige 2023.


ŽENE, DOBITNICE NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST –IZLOŽBA


NOĆ KNJIGE 2023.


Noć knjige – sudjelujte i Vi!


Na stranicama VIJESTI – OBAVIJESTI – DOGAĐANJA donosit ćemo vam informacije o događanjima u našoj školi, obilježavanju značajnih obljetnica, vijestima koje su bitne za školu, susretima u školi, radionicama izvan škole, posjetima naših učenika kulturnim ustanovama i događanjima, stručne posjete i slično. Bit ćete informirani o tome što radimo i gdje smo!  


ADVENT U NAŠOJ ŠKOLI (2022.)


Interliberska šetnja  s knjigama (2022.)


Mjesec hrvatske knjige i Svjetski dan školskih knjižnica (2022.)


KVIZ – POVIJEST HRVATSKOGA JEZIKA


NOĆ KNJIGE 2022.


400. godina rođenja velikana francuske književnosti: J.B.Molierea


Naša adventska svijeća nade!


Naša Minuta za čitanje


LJETNE VIJESTI IZ ŠKOLSKE KNJIŽNICE  – 2021.


 

NOĆ KNJIGE 2021. -MARATON ČITANJA ZAPOSLENIKA ŠKOLE


https://trgovacka-skola.hr/otvorili-smo-godinu-citanja-u-nasoj-skoli/


https://trgovacka-skola.hr/maraton-citanja-dobrih-knjiga-zaposlenika-trgovacke-skole/


https://trgovacka-skola.hr/valentinovo-je-stiglo-i-kod-nas/


https://trgovacka-skola.hr/kviz-znanja-u-povodu-mjeseca-hrvatske-knjige/


https://trgovacka-skola.hr/mjesec-hrvatske-knjige-2020/


https://trgovacka-skola.hr/zavrsna-podjela-svjedodzbi-u-nasoj-skoli-generaciji-maturanata-2019-2020-u-ozracju-covida-19/


https://trgovacka-skola.hr/obavijest-iz-knjiznice-19-ozujka-2020/


https://trgovacka-skola.hr/knjizevni-kviz-u-nasoj-skoli/


https://trgovacka-skola.hr/manifestacija-hrvatska-volontira-2019/


https://trgovacka-skola.hr/zagrebacka-katedrala-i-riznica-katedrale-i-memorijalni-prostor-miroslava-i-bele-krleze/


https://trgovacka-skola.hr/bozic-u-nasoj-knjiznici-2018/


https://trgovacka-skola.hr/putevima-augusta-senoe-strucni-posjet-kuci-senoa/


https://trgovacka-skola.hr/nasa-noc-knjige-2018/


2017.

Čitateljski klub i Mladi knjižničari opet u akciji!!!

S novom školskom godinom probudio se i naš Čitateljski klub kao i Mladi knjižničari.

Prvo smo održali jedno rujansko druženje u knjižnici škole i usvojili plan aktivnosti za ovu školsku godinu.

Na samom početku pomogli smo oko podjele novih udžbenika i uređenja knjižnice za početak nove školske godine. Ubrzo je došao Interliber. Nama najljepši dan, dan kada smo slobodni, ne idemo u školu i možemo cijeli dan provesti družeći se s knjigama.

Naše druženje počelo je jedne srijede, dok je trajao Interliber. Okupljanje ispred Velesajma već od 10, 00 sati, fotkanje i odmah sudjelovanje u  promociji izdavačkih noviteta na štandu Školske knjige. Kada smo odradili taj radni i obvezni dio, imali smo slobodno i mogli smo ući u svijet i miris knjiga. Naša obveza za kraj, bila je, napraviti i donijeti prof. Ravlić izvješće što smo vidjeli i posjetili na Interliberu, tako da je naš posjet doista bio radni, ali i ugodni.

Naša sljedeća aktivnost je posjet Memorijalnoj kući Marije Jurić Zagorke, zajedno s 2.Dk  razredom i razrednikom prof. K. Santom. Sudjelovali smo, u trajanju od 2  školska sata, predavanju i razgledu prostora i života ove hrvatske novinarke i spisateljice. Predavanje nas je oduševilo, također i razgled osobnih stvari iz života ove hrabre i odlučne Hrvatice.

Kako bismo doprinijeli obilježavanju Zagorkine obljetnice, naš Čitateljski klub odlučio je napraviti, prije Božića, susrete u knjižnici. Poznato je, kako svake godine, prije Božića, ulazimo u zbornicu i čitamo profesorima i tako stvaramo božićni ugođaj. Ove godine to se dogodilo u školskoj  knjižnici. Kao publiku imali smo punu knjižnici profesora i zaposlenika naše škole. A mi, mi smo čitali o Zagorki, ulomke iz njezinih djela, pjevali, i za kraj, priredili malo božićnoga ugođaja kroz stihove i pjesme o smislu Božića.

Toliko za prvo obrazovno razdoblje. Čekaju vas iznenađenja o realizaciji naših novih aktivnosti i druženja.

Do tada, svima  u našoj školi želimo zdravu i uspješnu novu 2018. godinu, posebno našim maturantima.

Lucija i Tea iz 2. Bk i prof. A. Ravlić


Noć knjige u Trgovačkoj školi

Ovogodišnja Noć knjige obilježavala se od 21.4. do 24.4. s različitim manifestacijama diljem Hrvatske. Naša škola i školska knjižnica obilježila je ovu lijepu kulturnu noć u ponedjeljak 24.4. Htjeli smo da bude posebna pa smo odlučili ujediniti dvije škole: Trgovačku školu i Privatnu gimnaziju „Svijet“. Učenici knjižničari, Čitateljski klub škole, retoričari dobili su zadatak da u tri minute predstave svoju kreativnu točku i, sve to upriličili smo u prostoru knjižnice „Augusta Cesarca“ u Ravnicama. Odlična suradnja škola i ove knjižnice traje godinama, a ovu večer bila je doista posebna. Knjižničarka gđa Irena bila je naša domaćica, prof. Anđelka kreirala program, a učenici napravili prekrasno dvosatno druženje s točkama iznenađenja i spoja mašte, kreacije i odlične izvedbe. Neki su izražajno čitali, ulomke iz poznatih djela ili svoje pjesme, neki glumili, pričali anegdote, imali smo radionicu crtanja likova iz poznatih crtića i svi smo crtali. Točka jedne mažoretkinje ostavila nas je bez daha, a sve je začinila pjesma učenice iz Trgovačke škole i prekrasna glazbena pratnja učenice iz sesvetske gimnazije. Zaista je bilo predivno. Za kraj smo uživali u kolačima, koje smo, također, sami napravili (kreirali).

Doista posebna Noć knjige u predvečerje mjeseca travnja 2017. godine. Hvala učenicima.

Eto nas i dogodine.

Anđelka Ravlić, prof.


Posjetili smo Novu TV

U planu i programu rada školske knjižnice uvršten je i posjet jednoj medijskoj kući. Ove godine, 11.4. 2017. posjetili smo Novu TV. To nam nije bio prvi posjet ovoj komercijalnoj televiziji, ali smo saznali puno novih informacija. Naša domaćica i voditeljica posjeta, a zaposlena je na Novoj TV u „Ljudskim resursima i odnosima s javnošću“ odlično je isplanirala program našeg posjeta. Grupa je bila velika i po prvi puta ujedinile su se dvije škole:Trgovačka škola Zagreb i Privatna Jezično-informatička gimnazija i strukovna škola „Svijet“. Prvo smo vidjeli i čuli zanimljivo predavanje u studiju IN MAGAZINA, tu nam je mladi gospodin, koji je fonetičar, ispričao vrlo zanimljivu priču o načinu snimanja, traženju dobrog i kvalitetnog glasa kod voditelja i novinara i još puno toga. Nakon toga vidjeli smo virtualni studio „zelenu sobu“ u kojoj se snimaju političke, sportske i neke druge emisija. Poslije smo otišli u informativni studio iz kojega se emitira dnevnik i ostale informativne emisije. Tu smo detaljno saznali kako se emitira jedan izvještaj s terena, način prenošenja vijesti satelitom, puno tehničkih stvari koje su nas zanimale, kako izgleda jedan dnevnik na Novoj TV i saznali neke tajne iza kamere. Za kraj puno naših pitanja upućenih domaćinima i nezaboravno fotografiranje. Ostao je lijep osjećaj korisnosti posjeta i korisno utrošenog vremena terenske nastave.

Anđelka Ravlić, knjižničar


OVAJ POZIV JE:   „ZA ONE KOJI ŽELE ČITATI VIŠE“!

Čitateljski klub i Mladi knjižničari naše škole organiziraju Noć knjige 2017.
24. travnja u 18,00 sati

Družit ćemo se u  prostoru knjižnice „Augusta Cesarca“ u Ravnicama i uživati u  „umjetničkim kreacijama“ naših učenika: čitat ćemo, glumiti, pjevati, plesati, rješavati zagonetke…., a sve to začinit ćemo kulinarskim umijećima učenika (jedne) gimnazije, koji će biti naši gosti.

 

noc knjige 

Dođite! „Svi za knjigu, knjiga za svakoga!“ (VAŠI KNJIŽNIČARI)


siječanj, 2017.

Proslavili smo advent u našoj školi!!!

„Čitateljski klub“ naše škole i prof. Anđelka Ravlić priredili su poseban doživljaj adventa u našoj školi.
Odjevene u prikladnu odjeću predbožićnog vremena, djevojke su obišle zbornicu i neke razrede i prezentirale prigodan program.
Uz recitiranje poznatih stihova hrvatskih autora o Božiću, pjevali smo božićne pjesme, svirali poznate svjetske božićne skladbe, napravili predivan božićni ugođaj u školi. Na kraju smo i podijelili brižno upakirane poklone.
Zaista je bilo čarobno. Kažu profesori, a i učenici, kako im je ovo, u zadnjih nekoliko godina, najdraži i najljepši advent u školi.
Sljedeće godine bit će još ljepši, obećavamo.

Anđelka Ravlić i  djevojke iz  „Čitateljskog kluba“ naše škole: Adrijana, Marijana, Tea, Lucija, Manuela i Lana  (ostale su bile bolesne….)


prosinac, 2016.

Miguel de Cervantes i W.Shakespeare – 400. OBLJETNICA SMRTI

U povodu 400. obljetnice smrti dvojice velikana europske književne renesanse: M. de Cervantesa i W. Shakespearea, u našoj školi, u organizacije školske knjižnice, knjižničarke  Anđelke Ravlić i grupe „Čitateljski klub“ napravljena je i  postavljena za javnost izložba o životu i radu dvojice velikana književnosti. Kroz nekoliko panoa, koji  su smješteni u  predvorju škole, zaposlenici škole, roditelji, a posebno učenici, mogu uvidjeti bogati književni opus dvaju književnika s čijom smrću 1616. je završila renesansa, kao književna epoha. Djela ovih velikana značajna su za svjetsku književnost i obvezna su lektira u  gimnazijama i strukovnim školama kao i državnoj maturi.
Izložbeni panoi bit će do veljače 2017.

Anđelka Ravlić, prof.

… slike …


NOBELOVKE- NEPOZNATE I ZANEMARIVANE KNJIŽEVNICE

Koliko žena je u povijesti Nobelove nagrade za književnost, dobilo ovu nagradu, vrlo malo znamo, ali kada se primimo istraživanja i napravimo izložbu, onda shvatimo, kako je to, zaista mali broj književnica. Koliko? Možete saznati ako pogledate izložbene panoe u holu škole.
Izložbu, pod nazivom „Nobelovke – nepoznate i zanemarivanje književnice“, postavljena je u hodniku, prije knjižnice. Izložbu su napravile „Mlade knjižničarke“ naše škole i prof. Anđelka Ravlić.
Kroz nekoliko panoa možemo saznati koliko je književnica dobilo ovu prestižnu nagradu, koje godine i za koji književni rad. Možemo saznati i popis nobelovaca za književnost od 1901. godine, otkada je dodjeljivana  Nobelova nagrada za književnost.
Ova izložba će, zbog svoje zanimljivosti, biti postavljena u holu škole i u prvoj polovici  2017. godine pa je pogledajte.
Anđelka Ravlić i „Mlade knjižničarke“ naše škole

 

… slike …


studeni, 2016.


Čitanje u knjižnici Ravnice

Interliber


travanj, 2016.

 

NOĆ KNJIGE 2016.

Knjižnica naše škole obilježila je ovogodišnju Noć knjige  u suradnji s knjižnicom u zagrebačkim Ravnicama, s kojom radimo sve naše: izložbe, projekte, književne večeri, glazbene večeri i ostalu  međuknjižničnu suradnju.
Čitanje viteških priča i tema  obilježavanja 400. obljetnice smrti Shakespearea i Cervantesa je poseban motiv da se okupimo u tolikom broju. Grupa učenika 3.Ck i 4. Ck razreda, zajedno s knjižničarkom, prof.  A. Ravlić došla je na Noć knjige pripremljena. Prije dolaska učenici su sudjelovali u  školskoj knjižnici književnom satu u kojemu smo  ponovili sva naša znanja o ovoj dvojici velikana svjetske književnosti. Poslije uvodnoga sata u školskoj knjižnici uputili smo se u zagrebačke Ravnice gdje smo sudjelovali u programu obilježavanja Noći knjige.
Gosti večeri bili su: Udruga za srednjovjekovnu oživljenu povijest i kulturu, Viteški red Sv. Ilije, Red srebrnog zmaja. Sudjelovali smo u prezentaciji oklopa i oružja, streličarske opreme, kao i kutku Kaligrafije, i tako se maštom vratili u srednji vijek. Nakon uvodnog programa ispred knjižnice i stvaranja ozračja viteških romana, druženje smo nastavili u prostorima knjižnice u Ravnicama čitajući ulomke iz djela Shakespeare i Cervantesa.

Anđelka Ravlić, knjižničarka


Stručni posjet RTL-u u organizaciji školske knjižnice

Svake godine učenici naše škole, zajedno s profesorima knjižničarima naše škole, a sve u realizaciji Programa školske knjižnice,  posjete jednu televizijsku kuću kako bi se upoznali s televizijom kao medijem. Ove godine je to bio posjet RTL-u.  Grupa učenika 3. i 4. razreda, smjer komercijalist, zajedno s knjižničarkom prof. Ravlić, realizirali su posjet u utorak  15.3. 2016. Dobro pripremljeni učenici su postavljali različita pitanja voditeljici marketinga Marti, a od nje smo dobili puno informacija o ovoj komercijalnoj televiziji.
RTL  je hrvatska komercijalna televizijska postaja u vlasništvu njemačke RTL Grupe. U Hrvatskoj je počela emitiranje 2004. godine, a stalno emitiranje u formatu  16:9                            31. prosinca 2010.
Iako prostorno ne zauzima puno, u dvosatnom posjetu vidjeli smo kako, iako u malom  prostoru, ova televizijska kuća zadovoljava sve uvjete jedne komercijalne televizije.
Vjerujemo da ćemo imati još koju priliku posjetiti ovu komercijalnu televiziju i napraviti jedan školski sat u knjižnici na temu: Uloga komercijalnih medija u životu pojedinca.
Tako su nam obećali, a sada slijedi zanimljiv dojam učenice.   (Anđelka Ravlić, knjižničarka)

Dojmovi učenice Željke iz 3. Ck
U utorak 15. ožujka 2016.  išli smo, u organizaciji školske  knjižnice, posjetiti  RTL. Vidjeli smo gdje se snimaju vijesti koje se emitiraju u živo. Upoznali smo ljude koji rade reklame i odlučuju koliko će trajati i kada će pustiti reklame. Prošli smo cijelu zgradu i upoznali voditelja serijala  Gallileo.  Sve mi je bilo zanimljivo jer je prostor malen, a funkcionalan. Mislim da treba puno organizacije da se na tako malom prostoru puno toga emitira. Iznenadilo me da se „Zvjezdice“ snimaju u Srbiji, a ostali veći projekti u Dubravi. Sve mi je bilo zanimljivo, korisno i lijepo. Puno informacija i pohvala voditeljici marketinga, kao i profesorici knjižničarki koja nam je omogućila da vidimo  ovu komercijalnu televizijsku kuću.


prosinac, 2015.

Knjižničari na izložbi slika Jessy Beck Thomas u knjižnici Ravnice
U suradnji s knjižnicom „Augusta Cesarca“ u Ravnicama organizirali smo i posjetili 13.12. 2015.  izložbu slika akademske slikarice, po rođenju  Korejanke, J.B. Thomas. Ova vrsna mlada slikarica  podučavala je  brojnu talentiranu djecu u Američkoj međunarodnoj školi, Francuskoj školi, Njemačkoj internacionalnoj školi  i na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika. Rođena u Koreji, udajom za Hrvata pokazala je svojim temama iz Zagreba i zagrebačkih perivoja veliku ljubav prema Zagrebu.
Knjižničari su zajedno s prof. Ravlić uživali u prelijepim umjetničkim ostvarenjima ove autorice izloženim u knjižnici. Posjet ovoj izložbi dobar je pokazatelj zanimanja  i razumijevanja naših učenika za likovnu umjetnost, iako su strukovna škola i nemaju likovnu kulturu kao predmet.  Tim više, posjet ovoj izložbi je uspio.

Anđelka Ravlić, prof.


POSJET PROFESORA IZ MÜNCHENA
Posjet Trgovačkoj školi i školskoj knjižnici

Anđelka Ravlić, knjižničarka


studeni, 2015.

Prije dvije godine naša škola ugostila je  grupu srednjoškolskih profesora iz Munchena. Profesori su zaposleni u gimnazijama i strukovnim  školama i puni osobnoga i profesionalnoga iskustva sve su to, svojim dolaskom podijelili s našim profesorima i učenicima. Već sam pisala  o tomu posjetu, programu koji smo za njih priredili uz aktivno sudjelovanje naših profesora i učenika. Profesorice Ivana Pažanin i Anđelka Ravlić bile su zadužene za organizaciju i prijam profesora.
Koliko smo bili dobri domaćini govori i to da su nam kolege iz Munchena došli ponovno, naravno druga skupina profesora.
Došli su 4. studenoga 2015. I već u ranim jutarnjim satima, nakon uvodnoga pozdrava ravnatelja škole prof. Darka Grgurića, poveli smo u obilazak škole  15 profesora iz strukovnih škola, gimnazija i predškolskog odgoja.
Nakon dobrodošlice i upoznavanja sa školskom ustanovom, prvo su posjetili školsku knjižnicu gdje ih je knjižničarka, prof. Anđelka Ravlić upoznala s načinom funkcioniranja knjižnice, knjižničnim fondom, članovima i ulozi školske knjižnice u inovacijama u nastavi.
U ugodnom okruženju knjižnice, cijenje kolege razgledali su knjižnični fond i ostavili sve svoje osobne stvari u ovoj prostoriji kako bi mogli ugodno odslušati program koji smo pripremili za njih.
Poslije knjižnice kolege su  nazočile satu Aranžiranja i estetskog oblikovanja, kod profesorice Marije Jandrijević Puntar  i vidjeli na „licu mjesta“ kako naši učenici svladavaju vještine njima bitne za kvalitetan rad prodavača.
Nakon ovoga praktičnog sata slijedila su 2 sata aktivnoga sudjelovanja  u nastavi stranih jezika, a to su: sat Engleskoga jezika kod prof. Gabrijele Čorković i sat Njemačkoga jezika kod profesorice Ivane Pažanin. Bitno je istaknuti ugodno iznenađenje  kolega iz Munchena kada su vidjeli sve suvremene metode primjene u učenju staranih jezika kod obiju kolegica.
Također, kod ovoga posjeta treba  pohvaliti veliki angažman i sudjelovanje naših učenika, kako na oglednim satima, tako i u organizaciji posjeta.
Nakon kratke zakuske, ugodnoga upoznavanja i razgovora s kolegama u zbornici, u prijateljskom okružju, profesori iz Munchena, završili svoj stručni posjet našoj školi.
Obećaše nam doći opet, može, prihvaćamo posjet, ali se nadamo da ćemo i mi biti pozvani u prijateljski posjet školama u Munchenu.
Na kraju su cijenjene kolege zahvalile svima zaposlenima u školi što su im omogućili ovaj stručni posjet, a posebno Organizacijskom odboru posjeta, profesoricama: Ivani, Mariji, Gabrijeli, Anđelki, kao i ravnatelju škole.
Sve to napisali su u svojim papirima dojmova na kraju posjeta.


POVEZALA NAS LJUBAV PREMA ČITANJU

Mjesec  hrvatske knjige i mjesec knjižnica, koji svake godine traje od 15. listopada do 15. studenoga, uvijek je  vrijeme kada želimo posebno uživati u blagodatima  knjige i knjižnica.
Ovaj mjesec knjige obilježili smo posebno. Tijekom mjeseca knjige održava se niz kulturnih aktivnosti u cijeloj Hrvatsko i jedna  od njih je i „mobilno čitanje  naglas“. Čita se svugdje: u školama, tramvajima, bolnicama, na ulici po parkovima…
Mi smo odlučili čitati naglas u Domu za starije osobe Maksimir.
Tko smo mi?
Učenici 4. razreda, smjer komercijalist.
Koliko smo briljantno svladali interpretativnog čitanja naglas pokazali su naši učenici čitajuću ulomke iz djela svjetske i hrvatske proze i poezije. Naša publika bila je zahtjevna, štićenici Doma, i to  puna dvorana. Izazov za učenike je bio velik.
U jednom trenutku našeg čitalačkog druženja, svi smo se spojili u jedan veliki sretni balon, pun prekrasnih riječi književnika koji su obilježili domaću i svjetsku književnu scenu.
Pljesak i usmene zahvale bile su nam nagrada za naš nastup, a onda su nas članice Pjevačkog zbora Doma počastile  izvedbom triju prekrasnih skladbi. Poslije dvosatnog čitanja nastavili smo druženje sa štićenicima ovoga Doma. Naš nastup nije bio samo užitak čitanja, nego i humani posjet dragim sugrađanima.
„Doći ćemo opet“, obećaše učenici!
Bravo za naše komercijaliste!

Anđelka Ravlić, prof.


Naš Interliber 2015.

Svake godine grupa učenika iz naše škole,  prodavači i komercijalisti, posjete s  profesorima knjižničarima Sajam knjiga i učila Interliber. Naši posjeti Interliberu su i sudjelovanje u tribinama i radionicama.
Ove godine sudjelovali smo u tribini na kojoj se vodio ležeran razgovor s hrvatskom spisateljicom za djecu i odrasle Julijanom Matanović. Ova topla hrvatska spisateljica svojim  nastupom, ali i odgovorima na pitanja naših učenika, oduševila je sve nas.
Poslije smo razgledali prebogate štandove s novitetima iz  hrvatskoj i svjetskoj književnosti.
Maturanti su na Interliberu imali priliku kupiti udžbenike i priručnike za nadolazeću Državnu maturu.
Naš posjet Interliberu svake godine uspije i svake godine kao da obnovimo oni izreku: “Čitajmo da ne izumremo!“

Anđelka Ravlić, prof.


Poštovani kolege i dragi učenici,

Evo nas, nakon dugog ljetnog odmora opet u klupama, svježi, odmorni i željni novih izazova.
Tko nam u tome može više pomoći, školska knjižnica, naravno!?
Ove školske godine čeka nas puno rada i puno promjena. Knjižnica je dobila još jednoga profesora, i on će svojim radom u knjižnici produžiti radno vrijeme knjižnice, što je za učenike dobra vijest.

Dragi učenici
molimo vas dolazite nam u knjižnicu na druženja i uživanja u tom lijepom prostoru. U knjižnici, uz SVE naslove obvezne lektire, možete posuditi i puno beletristike ( za vaše roditelje), stručne literature i časopise.
„Čitajmo da ne izumremo“, kaže mudra izreka i zato vas molimo,
dolazite u školsku knjižnicu kako se ne bismo osjećali usamljeno, i da smo vam od koristi.

Srdačan pozdrav i uspješna nova školska godina,

vaši knjižničari: prof. Anđelka i prof. Kristian

Radno vrijeme knjižnice:

ponedjeljak i srijeda: 8.00 – 17.00
utorak: 9.30 – 18.30
četvrtak: 12.00 – 18.00
petak: 8.00 – 14.00

„Tko knjigu poštuje neka je knjigom poštovan.“


Iz Pravilnika o radu školske knjižnice:

  • U knjižnici možete posuditi jednu knjigu lektire i 2 knjige beletristike.
  • Rok za vraćanje lektire je 20 dana, a beletristike 30 dana.
  • Zakasnina na lektiru iznosi 1 kn, po knjizi i po danu.
  • Stručne knjige kao i referentna zbirka (enciklopedije, rječnici…) ne mogu se posuditi izvan knjižnice – možete ih koristiti samo u prostoru knjižnice.
  • U knjižnu se ne smiju unositi: sendviči, sokovi i sl.
  • Mobitel prije ulaska u knjižnicu treba isključiti kako se ne bi ometali oni koji koriste radni prostor knjižnice.
  • U knjižnici imate sve potrebne naslove lektire i stručne knjige i zbog toga ih treba prilikom korištenje čuvati da bi ih i drugi mogli koristiti… (Ostale odredbe iz Pravilnika možete pročitati u školskoj knjižnici.)


„Od mnogih svjetova koje čovjeku nije darovala priroda,
nego ih je stvorio sam snagom vlastitoga duha, svijet knjiga je najveći.“

Hermann Hesse

I ove godine diljem svijeta i Hrvatske obilježena je Noć knjige. Moto ovogodišnjega obilježavanja je: „Čitaj da ne ostaneš bez teksta.“
To je dan kada podržavamo papirnati oblik knjige kao najbolji način da knjiga ne padne u zaborav.
Ove godine Noć knjige obilježili smo posebno i u 2 dijela:
U prvom dijelu obilježavanja Noći knjige grupa učenika iz prvoga i drugoga razreda naše škole, zajedno s prof. iz knjižnice, Anđelkom Ravlić, otišli su na „Matineju noći knjige“ koja je počela u 14,00 sati. Počeli su se družiti u knjižnici „Augusta Cesarca“ u Ravnicama s voditeljicom, gospođom Vesnom koja im je govorila o tome, zašto se obilježava Noć knjige, upoznala ih koliko je bitna za opstojnost čovjeka moć čitanja i da oblik knjige u papirnatom obliku ne padne u zaborav.
Nakon uvodnoga predavanja učenici naše škole čitali su i pričali svoje izmišljene priče, ali kao bajke. Bilo je zanimljivo čuti fabule njihovih bajki i način interpretiranja. Svaka pohvala! Družili smo se puna dva sat i sjedili u prostoru okruženi ljepotom i mirisom knjige.
Drugi, veliki i svečaniji dio ove noći počeo je u 18,30. Opet smo se vratili u knjižnicu u Ravnicama. Gošća večeri bila je spisateljica Ankica Tomić. Moto druženja je bio: Tko je Ankica Tomić? Do duboko u noć družili smo se i na svoj način doprinijeli da ova lijepa i značajna večer bude obilježena.
Dogodine ćemo u našoj školi upriličiti našu Noć knjige.

Prof. Anđelka



Knjižnica u Trgovačkoj školi postoji od samoga osnutka škole, tj. od 1956. godine.
Iz tih godina postoje i prvi knjižni zapisi u knjizi inventara školske knjižnice.
U pedeset godina postojanja, knjižnica doživljava svoju preobrazbu nekoliko puta: od preseljenja, intenzivne obnove i nabave knjižničnog fonda do, u zadnjih par godina, početka procesa potpune kompjutorizacije knjižničnog fonda. Ovaj zadnji pothvat još je u tijeku jer zahtjeva puno truda i veliko poznavanje građe.
Nadamo se da će se u što skorijem vremenu završiti i ovaj složeni posao koji će olakšati knjižničnu posudbu.

Na prostoru od stotinjak kvadratnih metara knjižnica danas broji oko 15 000 knjiga; vrlo bogatu i u nastavnom procesu korisnu stručnu literaturu, sve naslove školske lektire (30-50 primjeraka po naslovu), tridesetak naslova časopisa: stručnih i popularnih, bogatu AV građu te beletristiku.
Sve navedeno pridonosi visokoj kvaliteti nastavnog procesa.
U knjižnicu je učlanjeno: 8oo učenika, svi profesori te ostali djelatnici škole.

Da bi učenici i profesori u knjižnici dobili što bolju i kvalitetniju uslugu i informaciju brinu se dva profesora koja rade u knjižnici s punim radnim vremenom i to
prof. Anđelka Ravlić i prof. Kristian Santo.

Ono čime se knjižnica posebno ponosi je bogata i duga tradicija druženja učenika s knjigom. Davnih osamdesetih godina osnovana je grupa „Mladi knjižničari“ koja je aktivna do današnjih dana.
Uz nesebična pomaganja u što kvalitetnijem radu knjižnice tu su i ugodna druženja vezana uz kulturna događanja.

Spomenut ćemo neka:

– književne večeri i druženja s književnicima
– glazbena događanja u knjižnici
– izložbe vezane uz sve značajnije obljetnice iz hrvatske i svjetske povijesti (književne, povijesne, znanstvene obljetnice)
– završna literarno – scenska priredba maturanata
– božićna događanja
– posebna suradnja s knjižnicom „Augusta Cesarca“ iz naselja Ravnice (odlasci na kulturna događanja)
– …i još niz sadržaja koji oplemenjuju ne samo knjižnicu, nego i cijelu školu.

Treba napomenuti da je školska knjižnica „srce“ škole što se očituje u velikoj suradnji učenika i profesora s knjižnicom.

Želimo i nadamo se novom i većem prostoru kako bismo naše aktivnosti mogli realizirati još kvalitetnije i uspješnije.

Nadamo se da nećemo dugo čekati!