NOĆ KNJIGE 2022.

NOĆ KNJIGE 2022. u našoj školi


I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom!

O lijepa, o draga, o slatka slobodo

Življenja, govora, promišljanja, mašte, čitanja, knjige! Mnogi te danas zazivaju u mraku ratnih sukoba, a mi te tražimo  na stranicama knjiga, šireći spoznaje o tebi i tvojem značenju.

S ovim uvodnim riječima otvorili smo u našoj školi, u organizaciji školske knjižnice, našu Noć knjige, u predvečerje 25. travnja.

Tema  ovogodišnje Noći knjige je: KNJIGA KAO PROSTOR SLOBODE.

Bilo nas je 12, zaposlenika škole, koji smo  i osnovali Čitalački klub Trgovačke škole, i pokušavamo, bar dva puta godišnje, u Mjesecu hrvatske knjige i Noći knjige, družiti se na poseban način, kroz čitanje knjiga, ulomaka iz preporučenih knjiga od svakoga sudionika. U druženju s knjigom posjetili smo predjele u koje nas noge još nisu odvele, susreli ljude koje nam oči još nisu vidjele, putovali  kroz prostor i vrijeme.

Ovogodišnja  Noć knjige bila je i  umjetnički bogatija jer smo imali i  gosta, mladog glazbenika Mateja, koji nam je, u polusatnom mini koncertu svirao na violončelu. Osvježeni klasičnom glazbom nastavili smo s druženjem, uz predstavljanje  i preporuku različitih dobrih knjiga za čitanje, knjiga koje u sebi nose svoj prostor slobode.

Bilo je tu svega od: S. Meissner, Smoje, Andrića, Solženjicina, Kolibe, Moje Aljaske, Malog princa, Robinje, Stogodišnjaka, Fahrenheita 451,  S. A. Aleksievič, …

Noć knjige 2022. bila je posvećena i nekim značajnim obljetnicama: 400. godina rođenja velikog francuskog komediografa J. B. Molierea  i  100. godina rođenja naše Vesne Parun. Molierea smo se sjetili i izvedbom ulomka iz Mizantropa, u ulogama K. Nakić i  A.Ravlić.

Posebno smo bili dirnuti jednom duhovnom knjigom, koju je predstavio  kolega Rukelj, to je  Charles de Foucauld: Molitva predanja. Kolega nam je, uz predstavljanje knjige, čitanje ulomka, pustio i glazbenu izvedbu.

I tako, na kraju zakuska i druženje do poslije 21 sat i završili smo našu ovogodišnju Noć knjige!

Hvala sudionicima Noći knjige, profesorima:  K. Nakić (u mirovini, i sjajnoj izvedbi ulomka J.B. Molierea, Mizantrop, kao i odličnom kostimiranju), B. Uroić, I. Škrmeti, M. Papugi, J. Rukelju, V. Kučeri Terzić, M. Pavičić, K. Vilček, G. Čorković, V. Moslavec, I. Antoš .  

Za motivaciju i slobodu knjige riječi naše V. Parun: „ Ljudi će opet pisati rukom, na bilo čemu, na zidovima, jer je to jedino gdje se može izreći gola činjenica a da uz nju ne bude laž, da ne bude kancelarija, nego identitet u jeziku, u moralu, u kreatorstvu, najbolji lijek za um je književnost.“

Anđelka Ravlić, knjižničarka i stručna suradnica


Video