KVIZ – POVIJEST HRVATSKOGA JEZIKA

KVIZ –  POVIJEST HRVATSKOGA JEZIKA


ponavljanje gradiva državne mature 

Kako bismo pomogli maturantima,  smjera komercijalist, da što bolje i uspješnije riješe državnu maturu, nekoliko godina zaredom (osim godine kada to nije bilo moguće zbog epidemioloških razloga) organiziramo u našoj školi, za njih, KVIZ  znanja iz gradiva koje će biti na državnoj maturi.

Ove godine, povodom Dana materinskog jezika i Noći knjige, školska knjižnica, u suradnji s našom poznatom „kvizašicom“ prof. G. Čorković, organizirali smo i proveli kviz  u dva komercijalna završna razreda. Provjera znanja bila je iz  poznavanje povijesti hrvatskoga jezika, gradiva koje će učenici imati na državnoj maturi 2022.

Kviz je bio u 2. dijela, a svaki dio sastojao  od 15 pitanja:

  1. dio: Hrvatski  jezika do 18. stoljeća

  2. dio: Standardni hrvatski jezik

  3. Ak razred imao je 6 timova, a 4. Bk imao je 7 timova koji su se natjecali.

Timovi su imali simbolične nazive, koje su članovi tima sami izmislili. Bilo je tu zanimljivih naziva: Hrvatski ilirci, Gajevci, Mažuranići, Glagoljaši, Trgovački gajevci, Bašćani, Petrarkisti, Realistice, Književnici, Hrvatski preporoditelji…..

Pobjednik u 4. Ak razredu je tim „Trgovačkih gajevaca“: Marta Marija Čičak, Patrik Črlenec i Maks Drvar i osvojili su  20 bodova, a u 4. Bk pobijedio je tim „Realistica“: Leonarda Tušek, Mateja Matić i Franka Frančić s  22 osvojena boda. 

Kviz je bio realiziran na satu Hrvatskoga jezika kod prof. T. Marinković.

Zadovoljni smo s pokazanim znanjem naših maturanta s obzirom da gradivo iz povijesti hrvatskoga jezika obuhvaća gimnazijski program,  naravno, treba tu još „zagrijati stolicu“ i puno toga ponoviti.

Hvala sudionicima ovoga kviza, posebno  prof. G. Čorković na odličnoj realizaciji kviza i trudu koji je uložila. Vidimo se i sljedeće godine s novim maturantima.

Kahoot kviz
PIN: 04599028

Anđelka Ravlić, knjižničarka, stručna suradnica