Mjesec hrvatske knjige i Svjetski dan školskih knjižnica (2022.)

Mjesec hrvatske knjige i Svjetski dan školskih knjižnica


Misli na sebe – čitaj!

U sklopu manifestacije Mjeseca hrvatske knjige i Svjetskoga dana školskih knjižnica,  i mi smo u našoj školi imali  naša godišnja druženja uz knjigu, kroz Maraton čitanja  nama najdražih knjiga.

Ove godine družili smo se u petak 28. listopada od 13 sati pa nadalje u školskoj knjižnici. Posebnost ovogodišnjega druženja u Mjesecu hrvatske knjige je, što su se u Maratonu čitanja, uz zaposlenike škole, sadašnje i one u mirovini, pridružili i naši učenici,  „vrijedni čitači“, ne samo lektire, nego i svega širega.

Iznenađenja druženja  bile su  diskusije, polemike na pročitano i vrlo zrela predstavljanja učeničkih preporuka za čitanje, kao i knjiga koje su obilježile njihovo odrastanje. Ovogodišnja tema manifestacije glasi: Generacija K, pod motom Misli na sebe – čitaj. Želi se ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost, te istaknuti kako im knjižnica, odnosno knjiga, može pomoći. Željeli smo i mi, ovim Maratonom čitanja i druženja uz knjigu pokazati da smo, na trenutak, „iskoračili“ iz teške svakodnevnice i prezentirali učenicima, ne samo čitačima, nego i ostalima u ovoj školi, kako  im knjiga može pomoći u pronalasku sebe i rješavanju nekih bitnih problema s kojima su suočeni danas.

Također, ovim druženjem, ukazali smo kako su kulturne aktivnosti i događanja u našoj školi još uvijek motivacija mnogima, zaposlenicima i učenicima da se priključe i pronađu svoj kulturni kutak. Zahvaljujemo učenicima:  4.Ak, 4.Bk, 3.Ak 2.A i 1.D razreda što su htjeli podijeliti s nama svoja čitalačka iskustva.

Veselimo se iznenađenjima u Noći knjige na proljeće. Pozivamo sve vas ostale: budite s nama uz KNJIGU!

Anđelka Ravlić, knjižničarka