Noć knjige 2024. u našoj školi

Noć knjige 2024. u našoj školi


Kad je prizma kataklizma – knjige za izazovna vremena

U Noći knjige 2024., koju smo održali u našoj školi 23.travnja, na Svjetski dan knjige  i autorskih prava i Dan hrvatske knjige, promišljali smo i  zanima nas na koje se načine kao čitatelji  nosimo s izazovnim vremenima. U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? Što nam savjetuju psiholozi?

Okupilo nas se dosta: učenici, profesori i ostali zaposlenici škole i gost iznenađenja, naš bivši učenik koji se dugi niz godina okušava u pisanju pjesama, glumi, piše scenarije za dramske uspješnice amaterskih kazališta, kratke priče… Vedran Bokor maturirao je u našoj školi 1993. godine, bilo je vrlo emotivno slušati Vedrana  i njegova prisjećanja na našu školi, njezine kvalitete u odgojno-obrazovnom, kulturnom i svakom drugom radu tih godina. Mi stariji, doista smo bili ponosni što smo dio toga vremena. Vedran je čitao, zajedno s našim učenicama iz 1.Ak razreda, stihove iz svoje zbirke pjesama „Ništa osobito“ za koju je dobio prvu nagradu na Književnom natječaju „Albatros 2022“.  Uz druženje s našim bivšim učenikom, sjetili smo se i bile su nam poticaj  te večeri i neke  književne obljetnice: 500. obljetnica smrti Marka Marulića, 150.godina rođenja I.B. Mažuranić, 100. obljetnicu smrti Franza Kafke i 70 godina od prvog objavljivanja Gospodara prstenova J.R.R. Tolkinea. Učenici su čitali biografije i ulomke iz djela navedenih autora, a mi ostali, uživali smo,  kao istinski zaljubljenici u knjige, za kojima posežemo da nam služe kao putokazi  i orijentiri, a odgovore koje ćemo u njima pronaći bit će naše zajedničko iskustvo još jedne, trinaeste Noći knjige.

Uz obljetničare bila su i zanimljivih predstavljanja knjiga za kojima posežu naši učenici i zaposlenici. Evo prikaza nekih: od kultne Kolibe, odgonetali smo „Tko je ubio malog princa“, Dostojevskog i Zapise iz mrtvog doma (na hrvatskom i engleskom), tko je Teherah Mafi, što nam poručuje Shakespeare u riječima „Cijeli svijet je pozornica“, Jakovljeve ljestve kao knjiga godine, Djevojka iz močvare te vječna tema novca  koji ne određuje sreću. Posebno nas je oduševio prof. Škrmeta čitajući Juditu na izvrsnoj čakavici, a  tumačio je i interpretirao jedan ulomak na, pomalo zaboravljenom, „grobničkom govoru“.

Za glazbeni ugođaj pobrinuo se tajnik Škole Marko Šeparović s prekrasnim izvedbama svevremenskih skladbi. A za kraj, uvijek poseban, prof. Rukelj i stihovi pjesnika za sva teška i ona druga vremena. Interpretirao je stihove Halila Džubrana koji su nas ostavili u dubokom  propitkivanju vlastitog bivstvovanja i vrijednosti koje nosimo u sebi.

Hvala, od srca, svim dragim sudionicima ovogodišnje Noći knjige! Mojim kolegama profesorima koji su odvojili svoje vrijeme i došli pokazati kako je knjiga svakodnevni  dio njihova života, ali  i to da je  živa i aktivna  i u našoj školi. Hvala dragim učenicima na odvojenom vremenu i odličnim interpretacijama spremljenog, gostima koji su sjedili i podržali nas, našoj umirovljenoj kolegici prof. Gordani Drmić koja nas ne zaboravlja u ovakvim druženjima, našem bivšem učeniku kojemu je bilo čast što je pripadao ovoj školi i što se sada, nakon toliko godina može družiti s nama.

Za kraj riječi mudrog čarobnjaka hrabrom hobitu u kultnom Gospodaru prstenova: “ Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano.“

 Mi smo u Noći knjige 2024. bar malo pokazali što smo učinili s tim vremenom.

Anđelka Ravlić, knjižničarka