NOĆ KNJIGE 2021. -MARATON ČITANJA ZAPOSLENIKA ŠKOLE

NOĆ KNJIGE 2021. – MARATON ČITANJA ZAPOSLENIKA ŠKOLE


Da mi je netko rekao, prije godinu kako  ćemo se u solidnom broju okupiti 23. travnja ove godine, mi zaposlenici škole, čitajući svi zajedno, u Noći knjige, ne bih povjerovala, ne, nikako. Prije godinu dana nekako smo svi bili u žarištu zbivanja oko pandemije, organizacije nastave na daljinu, čak pomalo i „potonuli“ zbog neizvjesnosti s kovidom, a i Noć knjige održavala se na daljinu i tako…

Ove godine, skroz drugačija situacija, iako se nismo riješili virusa, nastava je i dalje djelomično na daljinu, ali smo uspjeli fizički odraditi našu Noć knjige i maraton čitanja, napravili smo pravi spektakl poezije i proze čitajući nama najdraže knjige tu večer. Sudionici su imali zadatak donijeti sa sobom njima najdražu, najbolju knjigu, i dati kratki osvrt o knjizi, preporuku za čitanje ostalima i pročitati kratki ulomka iz knjige. I svi su sudionici imali  neku svoju knjigu, knjige i preporuke.

Iako smo htjeli čitati vani, u dvorištu, na terasi, ali smo zbog vremena ipak ostali u učionici. Ugođaj u učionici  bio je  u ljepoti  okruženja Knjiga koje su promijenile svijet i prekrasnih misli o knjigama, a tema ovogodišnje noći knjige bila je: LJEKOVITA MOĆ KNJIGE.

Svi mi, sudionici maratona čitanja, zavirili smo u svoje kućne, školske i institucionalne apoteke i u njima potražili najdražu knjigu za nas, knjigu koju bismo prezentirali tu večer, dali svoju preporuku za čitanje i tako je „prepisali“ sebi i drugima za lijek u vremenu u kojemu živimo.

Bilo je tu svega: od poezije i Ujevića, eseja o Shakespeareu, Virgine Woolf, Prade, Coelhoa, Amosa Oza, ali i malo težeg štiva poput Cercasovih Salamonskih vojnika i još dosta toga se nađe na čitanju tu noć.

To zajedništvo koje je vladalo u jednosatnom druženju tijekom čitanja, zanimljive polemike, smijeh kojega već dugo ne vidjeh na našim licima, bilo je ono „pravo“ što smo postigli. Svi smo u nekim žurbama, nervozama, trošimo se puno na nebitnim stvarima u životu, a zapravo, trebamo malo da zastanemo, sjednemo, uzmemo knjigu i podijelimo je s drugima, kao lijek.

Hvala kolegama, zaposlenicima koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme i darovali nam ga u toj noći.

Ali, ta Noć knjige bila je po još nečemu posebna, tu smo večer  ispratili u mirovinu našu kolegicu prof. Gordanu Drmić, ljubiteljicu knjige, otkada je ja poznajem, a to je 33 godine zajedničkog rada i druženja. Goga je tu neuništivu snagu žene i profesora pokazala i tu večer svojim optimizmom i zaraznim smijehom kao i njezinim nezaobilaznim dosjetkama.

Neka ti je sretna mirovina, i duga, draga Goga i vidimo se opet u našoj školi, uz knjigu i čitanje.

I vi svi ostali, dragi zaposlenici škole, zastanite ponekad, uzmite knjigu i njezinu ljepotu podijelite s nama, i tako ponudite knjigu kao lijek i spas vremenu u kojemu živimo. Neka se ostvari ona tvrdnja: kako zdravlje nije samo odsustvo bolesti već i prisustvo knjiga u našem životu.

 

Organizirala i priredila maraton čitanja u Noći knjige, knjižničarka Anđelka Ravlić