ADVENT U NAŠOJ ŠKOLI (2022.)

ADVENT U NAŠOJ ŠKOLI (2022.)


Neka bude svjetlo kojim Ti nas rasvjetljuješ!

Ovim uvodnim riječima molitve,  profesor i vjeroučitelj J. Rukelj uveo nas je u čin  paljenja prve adventske svijeće u našoj školi. Okupili  smo se u prostoru školske knjižnice kako bismo sudjelovali ulasku  NADE I VJERE, što simbolizira prva adventska svijeća , u našu školu, ali i naše živote.

Koliko nam samo nade i vjere treba u ovom izazovnom vremenu u kojem živimo?  Koliko nam nade i vjere treba kako bismo postali bolji ljudi u svojo zajednici?

Vjera u samoga sebe nešto je što pokreće čovjeka!

Mi, okupljeni u tom činu:  učenici 1. Bk razreda, vjeroučiteljica prof. I. Deković i još nekoliko zaposlenika škole, tijekom molitve i čina paljenja prve adventske svijeće, sigurno smo obećali  da ćemo dopustiti nadi i vjeri da uđe u naše živote i tako donese duh Božića i u živote naših bližnjih, ali i šire zajednice u kojoj živimo.

Treba naglasiti kako naš čin okupljanja i paljena adventskih svijeća svake godine, nije obična navika, nego trenutak zajedničke molitve i razmišljanja, koji traje već niz godina, a u namjeri   kako bismo u našu školu unijeli  duh:  NADE, VJERE, MIRA, LJUBAVI I RADOSTI  Božića, što nam poručuju četiri adventske svijeće u svojoj simbolici.

Za kraj, podsjetimo se simbolike adventskih svijeća.

Prve nedjelje došašća pali se prva ljubičasta sviće, svijeća NADE. Nazivaju je još i postilica ili proročanska u sjećanju na proroka Izaiju koji je prorokovao Kristovo rođenje. Druga ljubičasta svijeća, Betlehemska svijeća ili pomirilica simbolizira Kristove jaslice, predstavlja LJUBAV  i pali se druge nedjelje adventa. Na polovini došašća, treće nedjelje, pali se ružičasta ili pastirska svijeća, koja simbolizira RADOST zbog Božića koji se bliži. Posljednja ljubičasta svijeća ili anđeoska svijeća, pali se četvrte nedjelje, a simbolizira LJUBAV Božića.

Anđelka Ravlić, prof. i knjižničarka


 


Molitva kod paljenja svijeće

Gospodine, Ovo svjetlo koje mi ovdje palimo

 Neka bude svjetlo kojim Ti nas rasvjetljuješ

U našim problemima i u našim odlukama.

Ova naša molitva neka bude molitva kojom Ti

Spaljuješ svaku oholost, svaki egoizam i svaku nevjeru.

Ova naša molitva neka bude molitva kojom Ti, također,

Griješ naša srca i učiš nas ljubiti onako kako se Tebi sviđa.

Gospodine, ne možemo dugo ostati u ovoj prostoriji/knjižnici.

Zato ostavljamo ovo svjetlo da gori kao dio nas,

Kao dar koji Ti želimo darovati.

Pomozi nam (po zagovoru Blažene Djevice Marije …),

usliši ovu moju molitvu i primi naš rad, učenje i zalaganje ovoga dana i uvijek,

a nadasve daj nam da uvijek budemo Tvoji

AMEN.