400. godina rođenja velikana francuske književnosti: J.B.Molierea

400. godina rođenja velikana francuske književnosti: J.B.MoliereaPred nama je jedanaesta Noć knjige, koju organiziramo u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) kako bismo još jednom, zajedničkim snagama, pozornost skrenuli na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet.
Tema u Noći knjige 2022. je pojam slobode, odnosno knjiga kao prostor slobode.
Ove godine imat ćemo još jedan maraton čitanja Čitalačkog kluba zaposlenika Trgovačke škole, o tome ćemo izvijestiti kasnije, a sada, budući da je Noć knjige vezana za pojam slobode, prisjetit ćemo se jednog „velikana slobodne riječi“.
Naime, prije 400 godina rodio se J. B. Moliere, veliki francuski pisac, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojega vremena, zbog čega je bio često zabranjivan i izložen različitim pritiscima i cenzuri.
U čemu je veličina jednog od najvećih dramatičara i autora francuske književnosti?
U svemu: u veličini njegovog književnog opusa, u sadržajima i temama, kazalište Moliere bilo je poznato po dramatičnim izvedbama suvremenih ljudskih vrijednosti. Glumci u igri uvijek su ostali na vrhu. Jean-Baptiste nije nikada propustio svoje uloge, nije odbio govoriti čak ni kada se osjećao loše i bio bolestan. Ovo govori o čovjekovoj velikoj ljubavi prema njegovu radu.
U knjižnici sam pripremila kratku tematsku izložbu o ovom velikanu francuske književnost pa koga zanima, može nešto više saznati o Moliereu.
Obilježavajući Noć knjige u našoj školi glumit ćemo i čitati ulomke iz Mizantropa.
Anđelka Ravlić, prof. i knjižničarka