Posjet Interliberu  2023.

Posjet Interliberu  2023.


Ovogodišnji 45. međunarodni  sajam knjiga INTERLIBER završio je 12. studenoga. Zagrebački Velesajam tih dana zasjao je u punom književnom sjaju kao domaćin manifestacije. U tih nekoliko dana puno smo toga mogli vidjeti i posjetiti, a centar zbivanja bila je KNJIGA. Svake godine grupa učenika, koji posebno surađuju sa školskom knjižnicom, u organizaciji knjižnice, posjeti jedan dan Interliber. Ove godine također smo sebi priuštili taj poseban dan druženja s knjigama i „gužvanjem“ oko štandova prepunih književnim novitetima i događanjima. Prvo smo imali razgled štandova kroz dva paviljona i snimili situaciju, a onda smo sudjelovali u radionici (na koju smo se prijavili) – STO POSTO PISMENI (financijska pismenost), koju je vodio, nama poznati, Toni Milun. Poslije radionice posjetili smo štand Školske knjige  kako bi maturantice pogledale što im od literature može pomoći za pripremu državne mature. A nakon toga, uronjeni u svijet knjiga, gledali smo, otvarali, opijali se mirisom knjiga i uživali do poslijepodnevnih sati. Ponešto smo i kupili, ali samo za svoju dušu.

Evo nekih razmišljanja učenika, sudionika posjeta:

„Radionicu je provodio Toni Milun. Svakoga od nas je na stolici dočekao papir sa zadacima koji su bili povezani s radionicom. Toni je počeo s razlikom između želja i potreba, a s ciljem da nas nauči da odgovornije trošimo novac. Pokazao nam je Metodu 24 sata tj., da pričekamo 24 sata prije nego li se odlučimo nešto kupiti. Zatim je spomenuo Metodu: 50, 30, 20 (50% posto plaće ide na režije i životne potrebe, 30% na naše želje, a 20% na investicije ili štednju). Na kraju smo odigrali i Kahoot kviz.  Bilo je odlično i korisno, kao i cijeli posjet Interliberu!“  (Karla Leder, 4. Bk)

„Interliber mi je jako zanimljiv sajam za promociju knjige, čitanja i znanja. Događalo se puno edukativnih programa, predstavljanja knjiga, druženja s autorima. Sudjelovao sam u radionici financijske pismenosti i „usput“ poslušao još neka izlaganja i događanja na glavnoj pozornici. Sretan sam što sam mogao posjetiti  Interliber!“  (David Joč, 3. Bk)

„Bilo mi je jako zanimljivo na Interliberu. Za 2 eura ili 1 euro mogla sam kupiti neku dobru knjigu za čitanje. Bilo je puno radionica, prisustvovala sam onoj o financijskoj pismenosti. Dobro mi je što na Interliberu možeš, kada se umoriš od knjiga i razgledanja, izaći vani na zrak, popiti kavu i opet se vratiti knjigama. Ići ću i sljedeće godine i mislim da bi trebalo ići što više učenika na ovo događanja.  (Marijamagdalena Tkalec, 2. d)