Putevima Augusta Šenoe – terenska nastava iz Hrvatskoga jezika

Putevima Augusta Šenoe – terenska nastava iz Hrvatskoga jezika


Mjesec ožujak protekao je u mnogobrojnim aktivnostima u našoj školi. Jedna od njih bila je i terenska nastava iz Hrvatskoga jezika za druge razrede smjera prodavač vezana uz pisca Augusta Šenou. Kako bismo još bolje upoznali ovog velikog hrvatskog pisca predrealizma, krenuli smo njegovim putevima po Zagrebu u organizaciji muzeja ,,Kuća Šenoe“.

 Mjesto susreta bilo je ispred Šenoine rodne kuće u Vlaškoj ulici broj 43. Tamo nas je dočekala gospođa Jasmina Reis, član obitelji Šenoa i voditeljica muzeja ,,Kuća Šenoe“. Upoznala nas je s Augustovim životom i djetinjstvom koje je bilo obilježeno očevom slastičarnicom u Vlaškoj ulici, njemačkim jezikom i bujnom dječjom maštom. Zatim smo se uputili nekoliko koraka dalje do kipa Augusta Šenoe, djela kiparice Marije Ujević-Galetović iz 1988. godine, koji je postavljen povodom 150. obljetnice Šenoina rođenja. Nakon razgleda kipa, krenuli smo do današnjeg Europskog trga gdje je nekada tekao potok Medveščak, a August kao osnovnoškolac imao svoje prvo dječje kazalište. Zatim smo se preko Trga bana Jelačića uputili na Gornji grad. Gospođa Reis nam je cijelo vrijeme pričala o Augustovu životu i djelima te pokazivala razne fotografije i grafike Zagreba iz 19. stoljeća. Nažalost muzej ,,Kuća Šenoe“ stradao je u potresu 2020. godine te ga zbog obnove nismo mogli posjetiti.

Život Augusta Šenoe obilježen je upornim književnim, novinarskim i kazališnim radnom te radom u Gradskoj skupštinu. Svjedočio je velikom potresu u Zagrebu 1880. godine te je kao gradski senator pomagao svojim sugrađanima stradalima u potresu nakon čega se razbolio i preminuo. Iako je tek kao mladić progovorilo hrvatskim jezikom, postao je jedan od najznačajnijih hrvatskih književnika svih vremena, a po njemu se i cijelo jedno književno razdoblje naziva – protorealizam  ili Šenoino doba. Naš razgled završili smo puni dojmova na Strossmayerovu šetalištu pokraj uspinjače s prekrasnim panoramskim pogledom na Zagreb te stihovima koje je August Šenoa posvetio svome najdražem gradu Zagrebu.

Povrh starog Griča brda
Kao junak lijep i mlad,
Smjele glave, čela tvrda,
Slavni stoji Zagreb-grad;
Živ, ponosit,
Jak prkosit,
Kad slobode plane boj.
Tko tu klikô ne bi:
Slava, slava tebi,
Zagreb-grade divni moj!
(August Šenoa, Vijenac 1872.)

       Izvijestile: Tomislava Marinković, prof. i Vedrana Moslavac, prof.