Posjet Kerempuhu – predstava Ustav Republike Hrvatske

U srijedu 7. veljače 2018. učenici 1. A, 1. D, 2. A, 2. B, 2. C i 2. Ak u pratnji svojih razrednika  i profesora I. Gašpar, D. Liebl, M. Jajčević, V. Kučere-Terzić, H. Stopić, G. Vidović i J. Mioč posjetili su Satiričko kazalište Kerempuh. Potaknuti uspjehom i gledanošću filma Ustav Republike Hrvatske, čiju režiju potpisuje Rajko Grlić, odlučili smo se za predstavu istoga naslova.

Predstava Ustav Republike Hrvatske, praizvedena u veljači 2017., nastala je prema scenariju Ante Tomića i Rajka Grlića, koji je s podnaslovom „Ljubavna priča o mržnji“ objavljen i kao knjiga. Za režiju predstave zaslužan je Vinko Brešan, istaknuti hrvatski redatelj s brojnim priznanjima za svoj stvaralački rad.

U središtu je djela priča o ljubavi i mržnji, hrabrosti i kukavičluku, predrasudama i toleranciji. Nositelji radnje povezani istim životnim prostorom, stambenom zgradom u središtu Zagreba, nositelji su različitih društvenih statusa i životnih svjetonazora što je nepresušan izvor dramskih sukoba u djelu, aktualnih i u društvu u kojem živimo. No, bez obzira na različitosti, odsustvo tolerancije i netrpeljivost, glavni antagonisti Kralj i Samardžić uspijevaju pobijediti predrasude te uspostavljaju prijateljstvo, koje spašava njihove duše i čini ih boljim ljudima.

Nakon velikog uspjeha jednog od najgledanijih filmova našega vremena Ustav Republike Hrvatske nesumnjivo je i na pozornici Satiričkog kazališta Kerempuh našao svoju publiku. Naši učenici bili su iznimno zadovoljni viđenim te večeri u Kerempuhu.

Josipa Mioč, prof.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)