Posjet izložbi Euro na kotačima (2022.)

Posjet izložbi Euro na kotačima (2022.)


U petak 11.11.2022. učenici 3.ak, 3.bk i 3.e posjetili su s profesoricama Jadrankom Vinčić, Marinom Šenetom i Kristinom Vilček pokretnu izložbu Euro na kotačima. Izložba je bila smještena na Trgu bana Josipa Jelačića.

To je projekt koji provodi Hrvatska narodna banka, a vezan je uz uvođenje eura.
Republika Hrvatska zamijenit će kunu 1. siječnja 2023. novom valutom –
eurom. Uvođenje eura važan je korak za Hrvatsku, a kako bi građani bili informirani o novoj valuti Vlada RH i Hrvatska narodna banka, uz sufinanciranje Europske unije, provode informativnu kampanju za zamjenu hrvatske kune eurom. Putujuća interaktivna izložba „Euro na kotačima“ poseban je edukativni projekt u sklopu kampanje i bit će održana u 27 hrvatskih gradova, odnosno euro će „doputovati“ na popularne gradske lokacije, a multimedijski sadržaji posjetiteljima će pružiti relevantne informacije o uvođenju eura kao službene valute. Ujedno je to koristan nastavni sadržaj iz financijske pismenosti na temu eura, koji već prvoga dana
2023. godine postaje naš novac.

Edukatori koji rade na izložbi su predstavnici HNB-a i studenti ekonomskih fakulteta, a njihova je uloga da pomažu posjetiteljima doživjeti cjelovitu priču o dolasku nove valute, druge najjače na svijetu, koja uskoro postaje i naš, hrvatski novac.
Izložba će biti predstavljena u 27 gradova, započet će 19. listopada 2022. godine u Vukovaru, a završit će u Zadru 17. prosinca 2022. godine.

Naši učenici su aktivno sudjelovali u pripremljenim nagradnim igrama, te osvojili brojne loptice, privjeske, majice i čokoladice.

Izvijestila: Kristina Vilček, prof.