Obilježen Mjesec hrvatskoga jezika

Obilježen Mjesec hrvatskoga jezika


Mjesec hrvatskoga jezika kulturna je i obrazovna manifestacija koju je 2014. utemeljio Institut za hrvatski jezik s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja jezika kao temelja hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta. U našoj školi Mjesec hrvatskoga jezika obilježili smo stručnim predavanjem gostujućega predavača.

Naša je gošća bila dr. sc. Perina Vukša Nahod iz Instituta za hrvatski jezik. Za učenike 1. Bk razreda dr. sc. Vukša Nahod održala je predavanje o pisanju velikoga i maloga početnog slova predstavivši pritom, kao jedna od autorica, drugo dopunjeno izdanje Rječnika velikoga i maloga početnog slova, priručnika koji će poslužiti svima onima koji budu imali bilo kakvu dvojbu u pisanju početnoga slova.

Na vrlo jednostavan i plastičan način dr. sc. Vukša Nahod približila je učenicima osnovna pravila pisanja velikoga i maloga slova te ih potkrijepila mnogobrojnim primjerima. Naglasila je učenicima kako je pisanje početnoga slova jedna od glavnih pravopisnih tema te da su upiti građana upućeni Institutu najčešće povezani s dvojbama oko pisanja početnoga slova.

Također, dr. sc. Vukša Nahod uputila je učenike i u druga institutska izdanja, posebice ona dostupna u digitalnome obliku koja bi im mogla koristiti tijekom školovanja te ih ohrabrila na njihovu putu učenja i usvajanja hrvatskoga standardnog jezika.

Izvijestila: Josipa Mioč, prof.