„MAMA BUDI ZDRAVA“

„MAMA BUDI ZDRAVA“


Ove godine uključili smo se u Nacionalni projekt „MAMA, BUDI ZDRAVA“ – Ružičasti listopad“ 2021. čiji je cilj promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju. Navedeno je u domeni zdravstvenog odgoja koji je sastavni dio rada škole.

Tijekom proteklih godina projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Akciji smo se pridružili u ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Voditeljica projekta, ujedno i glavna tajnica udruge SVE za NJU, Ljiljana Vukota i državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić uveličale su osobnim prisustvom našu akciju.

Prethodnica fotografiranju bilo je dostavljanje letaka i ružičastih balona prema broju učenika u školi.

Ključno je da učenici letak odnesu svojim majkama bez obzira jesu li neposredno sudjelovali u akciji. U letcima se pozivaju na brigu o zdravlju i promicanju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka.

Akcija provedena u Školi sastojala se u tome da smo u ponedjeljak, 25. 10. u 11:05 po jedan razred učenike sva tri programa (prodavač, prodavač – dualni model i komercijalist) okupili za fotografiranje.

Učenici su svojim tijelima formirali ranije ocrtanu simboličnu ružičastu vrpcu na školskom igralištu s ružičastim balonima u rukama.

Potom su  im se kratko obratile pedagoginja Škole, tajnica Udruge gospođa Vukota  i državna tajnica gospođa Mađerić  s molbom da letke ponesu majkama i izraze zahvalnost za sudjelovanje. Ružičasti baloni pušteni su u zrak s izrijekom

„Mama budi zdrava“.

Svjedoci smo pobola žena svih dobi. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje. Stoga ovim putem sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potakli na redovitije kontrolne preglede.

Naša škola tako bi trebala, uz to što je obrazovna ustanova, participirati u sastavnici pozitivnih dionika promicanja zdravlja u zajednici.

Pedagoginja Belinda Bočina