Uređenje školskog cvjetnjaka Trgovačke škole

Uređenje školskog cvjetnjaka Trgovačke škole


     Učenici 1.bk razreda naše škole ovoga proljeća imali su u planu krenuti u malu vrtlarsku avanturu – sadnju biljaka u školskom dvorištu. Napravili smo plan aktivnosti i predstavili ga ravnatelju koji ga je odobrio. Dogovorili smo se da od kuće donesemo i doniramo sadnice cvijeća kako bismo naše dvorište učinili što ljepšim i na ponos našega grada. Zadnjega dana mjeseca travnja stigle su sadnice cvijeća i vrijedne su ih ruke učenika našega razreda posadile, pod vodstvom profesorice Božice Uroić  i uz potporu našega domara i gospođe Snježane – asistentice u nastavi, koji su osigurali potreban alat i logistiku.

     Prije svega trebalo je iskopati staro razraslo bilje, prekopati zemlju. S užitkom i velikim interesom sudjelovali smo u stavljanju dovezene svježe zemlje u žardinjere, sadnji trajnica i proljetnica, usput učeći o procesu rasta biljaka, što je sve potrebno za održavanje, a također i o važnosti očuvanja prirode. Usput se kod učenika poticao razvoj za estetikom i uljepšavanjem okoliša.

     Ono što se učenicima najviše svidjelo je dan koji su proveli na otvorenom, a konkretan fizički rad na terenu bio im je jači poticaj od samog boravka u učionici. Tijekom cijele ove akcije najveći interes za nas pokazale su – ptice. Svako malo su nas na našem igralištu i dvorištu promatrale vrane i vrapci.

 Ponosni smo što je naše školsko okruženje bogatije za nove vrste sadnica cvijeća. Brigom za vrt učenici su se bolje međusobno povezali, a ono što je najbitnije, shvatili su važnost rada i brige za okoliš. Veliki interes na samome terenu, ali i nakon njega (u učionici) bili su za mene znak da bi i naredne generacije mladih vrtlara trebale nastaviti ovu praksu.

     Svi učenici naše škole uživat će u ljepoti školskog dvorišta, ali i brinuti o njemu.

Izvijestila:    Karla Šamec, 1.bk