SUDJELOVANJE U HUMANITARNOM PUB KVIZU U S.Š. JELKOVEC

SUDJELOVANJE U HUMANITARNOM PUB KVIZU U S.Š. JELKOVEC


U ponedjeljak 3. travnja 2023. u srednjoj školi Jelkovec, održan je humanitarni pub kviz. Sav prilog namijenjen je udruzi Marijini obroci.

Učenici naše škole rado su se odazvali pozivu za sudjelovanje. Uz školu domaćina, sudjelovali su i učenici Tehničke škole Zagreb i Veterinarske škole.

Našu školu predstavljale su dvije ekipe u pratnji profesorice Ive Deković.

Ekipa „BiH“ sastavljena od učenika 2. Bk razreda: Karle Ancić, Luke Bakule, Laure Kovačević, Šimuna Naglića i Šimuna Sarića.

Ekipu „Četa mladih trgovaca“ predstavljali su učenici 3. Ak razreda: Karlo Dokmanović, Roko Relić, Andrej Trivanović i Ervin Vuran.

Sudjelovalo je ukupno 14 ekipa. Učenici naše škole pokazali su znanje iz područja opće kulture i plasirali se na osmo i šesto mjesto.

Uz pokazano znanje, učenici su imali priliku za međusobnim upoznavanjem i druženjem s učenicima drugih škola.

Marijini obroci su organizacija koja omogućuje djeci svakodnevni obrok u školi u najsiromašnijim zemljama svijeta. Potrebna su samo 22 € kako bi dijete imalo jedan obrok tijekom cijele školske godine.

Cilj Marijinih obroka je da svako dijete dobije hranjivi dnevni obrok na mjestu obrazovanja. Gdje god je to moguće, poslužuje se lokalno proizvedena hrana. Time podržavaju lokalnu zajednicu i poljoprivrednike, ali i šire gospodarstvo. Ti obroci koji mijenjaju živote privlače gladnu djecu u učionicu. Prehrana u školi ima niz pozitivnih utjecaja, jer djeca koja ne pate od gladi mogu izvući najviše iz svog obrazovanja. Oko 64000000 najgladnije djece u svijetu ne pohađa školu. Kako bi preživjeli, moraju raditi ili prositi. Čak i ako dospiju do učionice, glad utječe na njihovu sposobnost učenja.

Učenici naše škole redovito se uključuju u akcije prikupljanja sredstava za Marijine obroke. Na taj način razvijaju osjećaj i stav solidarnosti i suodgovornosti za dostojan život svih ljudi, posebice djece koja nemaju ni ono najosnovnije. Sudjelovanjem pokazuju nesebično srce i empatiju prema ljudima u potrebi te usvajaju vrijednosti koje će postajati dio njihove osobnosti.

Iva Deković, prof.