Predavanje „Hrvatske književnice u promociji turizma“

Predavanje „Hrvatske književnice u promociji turizma“


Tradicija hrvatskog suvremenog turizma broji 150 godina, no u okviru mnogobrojnih istraživanja izostala su istraživanja o ulozi žena u turizmu, a posebice o njihovoj ulozi u promociji turizma.

Po odgovor na pitanje koja je uloga hrvatskih književnica u promociji turizma učenici 2. c razreda u pratnji profesorice Josipe Mioč otišli su u Knjižnicu Ivana Gorana Kovačića.

Predavanje na temu „Hrvatske književnice u promociji turizma“ održala je dr. sc. Ksenija Tokić sa zagrebačkog Instituta za turizam. U ugodnom ambijentu knjižnice predavačica nas je upoznala s pojmom kulturni (literarni) turizam te s biografskim i stvaralačkim portretom triju velikih diva hrvatske književnosti i kulture: Ivanom Brlić-Mažuranić, Marijom Jurić Zagorkom te Cvijetom Zuzorić čija se ostavština i  danas diljem Lijepe Naše koristi u promociji turizma. Predavačica je uz već postojeće navele i potencijalne načine na koje bi ostavština hrvatskih književnica u budućnosti mogla poslužiti u promotivne turističke svrhe.

Predavanje „Hrvatske književnice u promociji turizma“ popratni je program izložbe „Žene u promociji turizma Hrvatske“ čijim smo prizorima svjedočili na samom kraju predavanja. Jedan i drugi kulturni sadržaj pokazatelj su da su žene i u dalekim vremenima značajno doprinijele turističkoj promociji iako toga nisu bile ni svjesne niti im se pridavao poseban značaj, zaključila je predavačica na kraju predavanja posebno se zahvalivši učenicima koji su, kako je navela, bili publika za poželjeti.

Izvijestila: Josipa Mioč, prof.

Fotografirala: V. S., 2. c