PREDMET ŠKOLA I ZAJEDNICA 2024.

PREDMET ŠKOLA I ZAJEDNICA 2024.


Ove školske godine ŠIZ-ovci su bili grupa učenika iz 2.Ak i 4.Ak razreda, a nakon početnog razmatranja uočenih problema, odlučili smo nastaviti gdje smo lani stali s temom „Manjak fizičke aktivnosti što vodi u pretilost mladih“. Ta se odluka pokazala dobrom jer smo ove godine zadovoljniji ostvarenim aktivnostima.

Zašto baš ova tema? U našoj školi, kao i u mnogim hrvatskim školama, učenici se nedovoljno bave fizičkim aktivnostima te se nezdravo hrane, što rezultira pretilošću.

Na početku ove školske godine smo snimili jedan reklamni video u kojem pozivamo učenike u našu ŠiZ grupu, a možete ga pogledati ovdje.

Zatim smo proveli upitnik za učenike naše škole i pitali ih što misle o potrebi organizacije novog Dana sporta te općenito o zdravim navikama. Naišli smo na pozitivnu reakciju kolega te smo se podijelili u timove kako bismo što uspješnije proveli svoju ideju.

Najvećim uspjehom smatramo 2. Dan sporta koji smo i ove godine održali u svibnju te tako obilježili Međunarodni dan tjelesne aktivnosti. Ponudili smo stolni tenis, odbojku, košarku i graničar, a zainteresirani učenici su se na sportove prijavljivali online putem. U dogovoru s ravnateljem ovaj je dan odrađen paralelno uz nastavu, a učenici koji su sudjelovali u danu sporta su bili oslobođeni redovne nastave.

Na slici su pobjednici svih sportova, a sudionika je bilo dvostruko više nego lani. Sudionici su ovu aktivnost opisali uspješnom u upitniku o zadovoljstvu koji smo proveli nakon održavanja dana sporta. Pobjednike smo nagradili posjetom Muzeju mamurluka, u kojem su svi na zabavan način mogli naučiti koje su nezdrave posljedice uživanja u alkoholu.

Ove smo godine pokrenuli i Instagram profil ŠiZ-a na kojem objavljujemo o našim aktivnostima, te objavljujemo savjete o vježbanju i zdravijoj prehrani.

Zatim, prijavili smo se na jedan video natječaj Foruma europske građanske inicijative u kojem su pozvani učenici da kroz video uratke predlože promjene u području mladih. Naš Matej je i ovdje pokazao svoje redateljske sposobnosti, a predložili smo organizaciju sportskih igara mladih. Video možete pogledati ovdje.

U veljači su nam u posjet došli ŠIZovci iz Bakra i Rijeke te smo razmijenili ideje i iskustvo u organizaciji dana sporta i sličnih javnih događaja.

Je li bilo problema i razočaranja ove godine tijekom provedbe aktivnosti? Naravno da je, ali se i dalje učimo kako biti uporni i ne odustajati, ponajviše jer smo svjesni da će nam te vještine trebati u životu nakon škole i ŠiZ-a.

Svoj ovogodišnji rad smo 7. lipnja predstavili u završnoj svečanosti u sklopu ŠiZ-a, u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Prezentaciju koju smo pripremili možete pogledati ovdje, a ovdje možete pogledati cjelodnevni program. Na završnoj svečanosti smo hrabro dali izjave za medije pa naše Niku, Anu i Andreja možete pogledati ovdje i ovdje (izdvojeno iz informativnog programa).

Tekst napisali: učenici ŠiZ-a
Učenike vodila: Gabrijela Čorković, prof. mentor