Erasmus

listopad, 2017.

POSJET TRGOVAČKE ŠKOLE IZ FRANCUSKE

13.10. našu su školu posjetili učenici i nastavnici trgovačke škole MFR-CFA La Pommeraye iz francuskog grada La Pommeraye.

Tijekom tjedna u Zagrebu gosti su se upoznali s različitim vrstama prodaje, a zajedno smo posjetili tvornicu Rimac Automobili gdje su gosti, a i naši učenici, mogli čuti priču o uspjehu koja nije uobičajena za Hrvatsku, ali ni Francusku.

U školi smo sudjelovali u radionici gdje smo razmijenili podatke o razlikama u obrazovnom i poreznom sustavu, te načinu života. Zaključili smo da obje škole mogu istaknuti mnoge pozitivne aspekte svog obrazovanja i života u domovini, kao i mnoge negativne. Obećali smo da ćemo se opet sresti, možda u nekom budućem Erasmus+ projektu ili sličnoj razmjeni učenika.


veljača, 2016.

ERASMUS+: SUSRET U ZAGREBU, 13.- 16. SIJEČNJA 2016.g.

Prvi susret našeg projekta Erasmus+ je sada već iza nas. Bio je to prvi transnacionalni susret, tj. susret nastavnika u svrhu planiranja i organizacije aktivnosti u ostatku ove školske godine.
Ugostili smo 7 nastavnika iz Poljske i Grčke te s njima proveli 2 radna i produktivna dana, gdje smo našli vremena i za obilazak grada nakon aktivnosti u školi.
Tako smo, između ostalog, predstavili škole partnere, utvrdili aktivnosti i predložili datume susreta u travnju i lipnju, te se složili oko podjele zadataka upravljanja društvenim mrežama (naša škola je zadužena za uređenje zajedničke stranice projekta).
Osim organizacijskih aktivnosti, uspjeli smo gostima pokazati naš Gornji grad uz Muzej grada Zagreba i Muzej prekinutih veza.
Gosti su nas pod dojmom privremeno napustili i vraćaju se u travnju s učenicima.
Veselimo se ponovnom susretu!

Sudionici susreta:

iz škole Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 (Poljska): Monika Jagiełło-Trif, Łukasz Jędrzejewski, Mirosława Korczak i Jacek Szkwarek

iz škole the 2nd Lyceum of Vrilissia (Grčka): Georgia Fantaki, Ioannis Roukis i Sotirios Syriopoulos

iz naše škole (Trgovačka škola, Hrvatska): Gabrijela Čorković, Sanja Kesedžić, Mirjana Papuga, Ivana Pažanin i Mirjana Rubčić-Fabris.


listopad, 2015.

U petak 30.10. je dio 4.Ck razreda u pratnji profesorice Gabrijele Čorković prisustvovao debati političkih stranaka u organizaciji Mreže mladih Hrvatske (MMH). Debati smo prisustvovali u sklopu našeg Erasmus+ projekta kojem je tema pripremanje učenika za tržište rada.

Ova je debata održana u sklopu kampanje „Slika, ton… a program?“ u Hotelu International te je ugostila predstavnike 8 političkih stranaka čiji su predstavnici imali priliku očitovati se oko zahtjeva u kontekstu nadolazećih izbora te pokazati koliko su im (ne)bitni mladi u izbornim programima.

Najzanimljivije teme su nam bile učenje za radno mjesto u sklopu obrazovnog sustava, prijedlozi za uređenje obavljanja stručne prakse, ideje o mogućnostima mladih ljudi nakon završetka formalnog obrazovanja te učinkovito zadovoljavanje potrebe tržišta rada. Također, iz prve ruke smo vidjeli kako se provodi i moderira debata na ovoj razini, a ponijeli smo i mnoge zaključke u vezi same teme debate.rujan, 2015.

Našoj školi je po prvi puta odobren Erasmus+ projekt naziva „Ostvarujemo snove o zajedničkoj budućnosti na europskom tržištu rada“ koji će trajati tri školske godine, od 1.9.2015. do 31.8.2018.
Partneri u projektu su nam srednje škole iz Poljske, Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva, a u sklopu projekta naši će učenici između ostalog naučiti kako se pripremiti za tržište rada te što nude tržišta rada u državama naših partnerskih škola.
Projekt financira Europska komisija koja nam omogućuje da 36 naših učenika i 24 nastavnika putuju u partnerske škole gdje će moći vidjeti kako određene ustanove djeluju u praksi, stvarati kontakte, vježbati engleski jezik u stvarnim situacijama te učiti o novoj kulturi.

Više o projektu i partnerima možete saznati ovdje.

Koordinator projekta je poljska škola, dok je u našoj školi,

voditeljica projekta Gabrijela Čorković, prof.