ERASMUS+ PROGRAM U TRGOVAČKOJ ŠKOLI U ŠK. GOD. 2022./2023.

ERASMUS+ PROGRAM U TRGOVAČKOJ ŠKOLI U ŠK. GOD. 2022./2023.


U ovoj godini smo provodili dva KA2 projekta: jedan je završio, a drugi započeo.

Projekt „Regional Education in Common European Culture and Education“ je nakon dvije i pol godine rada došao svom kraju 28. 2. 2023., a u ovom projektu partnerske škole su nam bile: Technikum Nr 15 im. Tomasza Klenczara (Poljska, koordinator), Lycee Toulouse Lautrec (Francuska), Liceul Tehnic Buzau (Rumunjska), Centro de Estudos e Formação Profissional Diogo Dias Melgaz (Portugal) i Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Turska). Zajedničko izvješće je u postupku evaluacije vrednovano s 92/100 bodova te je odobrena i doznačena druga uplata sredstava u iznosu od 20% odobrenih sredstava (4.825,40€).

Kako je ovaj projekt bio usmjeren prvenstveno na učenike i razmjenu dobre prakse, u ovoj godini su ostvarena dva planirana susreta za učenike (Rumunjska i Portugal) te je naša škola ostvarila dodatnih 8 mobilnosti učenika (ukupno 15 mobilnosti učenika i 3 mobilnosti nastavnika) iz 3.Ak, 3.Bk i 4.Ak razreda. Projektne aktivnosti su provele nastavnice Snježana Čutura i Gabrijela Čorković (projektna koordinatorica) u sklopu izvannastavne aktivnosti Erasmus+. Više o projektu i rezultatima pročitajte ovdje.

Novi dvogodišnji KA2 projekt je započeo 1. 10. 2022. pod nazivom „Media & Information Literacy: Learning to Think Critically“ te je Trgovačka škola prijavitelj, nositelj i koordinator projekta. Partnerske škole su: Baldones vidusskola (Latvija), Orhan Cemal Fersoy Anadolu Lisesi (Turska), Istituto Tecnico Commerciale Statale Luigi Sturzo (Italija), Gimnazija Sesvete (Hrvatska), Fjölbrautaskóli Suðurnesja (Island) i Escola Secundária Pinheiro e Rosa (Portugal). Odobrena sredstva za školu su 37.200,00 € (doznačeno 80%), planirano je 30 mobilnosti za učenika, a tijekom ove godine su održana tri susreta: 1 susret za nastavnike u Zagrebu u prosincu 2022., te susreti za učenike u Italiji i Latviji u kojima je ukupno sudjelovalo 8 učenika Škole, iz 1.Ak, 3.Ak i 3.Bk razreda. Projektne aktivnosti su provele nastavnice Snježana Čutura i Gabrijela Čorković (projektna koordinatorica) u sklopu izvannastavne aktivnosti Erasmus+. U sklopu projekta je obavezno stručno usavršavanje nastavnika na temu projekta (ostvareno 104 sata) te izrada materijala za nastavnike. Više o projektu i aktivnostima pročitajte ovdje.

Novost u našoj školi je ulazak u Ključnu aktivnost 1, provedbom jednogodišnjeg projekta za nastavnike naziva „Osnaženi nastavnici stvaraju osnažene učenike“ u kojem je u aktivnostima praćenja poučavanja i strukturiranih tečajeva sudjelovalo 8 nastavnica Škole, iz stručnih aktiva Hrvatskog jezika, Engleskog jezika i Ekonomske grupe predmeta. Nastavnice su u sklopu projekta ostvarile 295 sati stručnog usavršavanja, a teme o kojima su učile su: projektni rad, razvoj ključnih kompetencija, obrnuta učionica, transverzalne vještine, neverbalna komunikacija, javni nastup, IKT alati, rad u LMS sustavima, suradničko poučavanje, e-vrednovanje, izrada portfelja u WordPressu, vrednovanje pomoću digitalnih značaka, poučavanje učenika s poteškoćama, neformalno obrazovanje, učenje u prirodi, igrifikacija, povratna informacija, rješavanje sukoba i još mnogo toga. Po povratku s mobilnosti, nastavnice su održale predavanja o svojim mobilnostima u 4 termina pred ukupno 22 nastavnika, dok trenutno održavaju radionice u kojima prenose dio stečenog znanja sa svojih mobilnosti (sudjelovat će 87% nastavnika Škole). Ovaj projekt nam je otvorio nove vidike i pokrenuo neke nove planove, a učinak u nastavi će se očekivano vidjeti već u idućoj školskoj godini. Školi su odobrena sredstva od 17.583,00€ (doznačeno 80%), a projektna koordinatorica ovog projekta je Gabrijela Čorković. Više o samom projektu možete pročitati ovdje.

Kako nas je prethodni projekt zarazio novim entuzijazmom i mogućnostima, prijavili smo i prihvatili odobrene Erasmus+ akreditacije u području općeg (SCH) i strukovnog (VET) obrazovanja. U sklopu ove dvije akreditacije za prvu akreditiranu godinu su nam odobrena dva projekta u kojima ćemo koristiti odobrena sredstva od 24.870,00 € (SCH) i 48.210,00 € (VET) na 22 mobilnosti učenika (stručna praksa i građanski odgoj) te 11 mobilnosti nastavnika na stručno usavršavanje u obliku praćenja poučavanja i strukturiranih tečajeva. Projektna koordinatorica oba projekta i obje akreditacije je Gabrijela Čorković, a u proširenom Erasmus+ timu su Andrea Dugandžić i Iva Deković. S projektnim aktivnostima smo započeli od 1. 6. 2023., a u tijeku su prijave nastavnika na odobrene aktivnosti. Strategiju internacionalizacije Škole možete pročitati ovdje.

Sve navedene projekte provodimo u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU, a sufinancirani su od strane Europske komisije.