ZAGREBAČKA KATEDRALA I RIZNICA KATEDRALE I MEMORIJALNI PROSTOR MIROSLAVA I BELE KRLEŽE

POSJETILI SMO ZAGREBAČKU KATEDRALU I RIZNICU KATEDRALE

Održali smo i školski sat lektire u

„Memorijalno prostoru Miroslava i Bele Krleže“

 

U mjesecu ožujku Knjižničarska skupina, 3.Dk razred i maturalni razredi naše škole napravili su dva, vrlo bitna i značajna posjeta, kako za osobni razvoj tako i za stručnu naobrazbu svakoga od nas.

Početkom ožujka posjetili smo Zagrebačku katedralu i Riznicu katedrale. Uz profesore A.Ravlić i  K.Santu, ravnatelja škole, Knjižničarsku grupu nazočni su bili i učenici 3.Dk razreda, učenička referentica gđa G.Mikulčić i računovodkinja škole gđa  M.Rašić.

Doista koristan, impresivan i nadahnjujući posjet. Saznali smo o burnoj povijesti katedrale, vremenima, njezinoj gradnji i preobrazbi. Riznica katedrale ostavila nas je  „bez daha“! Kada smo ušli u Riznicu, kao da se, uz tu vrijednost i ljepotu, zaustavilo i vrijeme i sjećanja, i kao da su eksponati Riznice progovorili svoje priče. Zahvaljujemo sestri Lini, našoj vodičici, na susretljivosti, spretnosti, neovisno o životnoj dobi, izuzetnoj elokventnosti i slikovitosti u pripovijedanju i tumačenju i katedrale i riznice.

I što reći za kraj, dragi građanke i građani Hrvatske, dođite i pogledajte sve ono što smo mi imali priliku posjetiti i vidjeti. Doživite u Katedrali i Riznici spajanja stoljeća, života i svjetova hrvatske kulture.

Ne treba dvojiti da je Miroslav Krleža najveći hrvatski književnik i enciklopedist. Posjet „Memorijalnom stanu  Miroslava i Bele Krleže“ uvijek otvara, kod posjetitelja, niz pitanja i razmišljanja. Mi smo odlučili napraviti jedan školski sat u ovom izvanučioničkom prostoru, zapravo smo odlučili proći „potiho“ kroz  životne i radne odaje ovoga velikana hrvatske književnosti i kulture. Maturalni razredi:  4.Ak i 4. Bk razred, profesori A.Ravlić i K.Santo, Mladi knjižničari naše škole i još naš poneki, usputni pratitelj, boravili su sat vremena u tom prostoru. Uz stručno vodstvo gđe Vesne Vrabec  saznali smo puno toga što je vezano za književno stvaralaštvo i umjetnost ovo dvoje hrvatskih umjetnika. Život i književno stvaralaštvo Miroslava Krleže treba upoznati, diviti se i naučiti njegovu zaslugu za hrvatsku kulturnu baštinu.

Uvijek mi je fascinantno kako naši vodiči, kod bilo kojega stručnog posjeta, odišu nekom posebnom snagom, voljom i željom da nam sve dobro istumače, prenesu i ostave u nama dojam radosti, ushićenja i sreće poslije odlaska. Tako je i gđa Vrabec, kao i sestra Lina iz Katedrale, zračila energijom dobrodošlice, ali  i osobnim divljenjem na sve ono što nam želi prenijeti. Drago nam je da smo sat lektire i hrvatske književnosti napravili baš na ovakav, zanimljiv i kreativan  način. Kolege profesori i ostali učenici naše škole, pridružite nam se sljedeće godine!

Anđelka Ravlić, prof. i knjižničarka

You May Also Like