Večer za kazalište – posjet HNK-u, predstava Tri zime

U ponedjeljak 16. listopada 2017. učenici 2. A, 2. B, 2. C, 3. Ak i 4. Ak posjetili su Hrvatsko narodno kazalište. Iz bogatog i raznovrsnog programa nacionalne kazališne kuće odlučili smo se za predstavu Tri zime, premijerno izvedenu u svibnju 2016.
Predstava, čiju režiju potpisuje Ivica Buljan, nastala je prema tekstu zagrebačke dramatičarke s londonskom adresom, Tene Štivičić. U režiji Howarda Daviesa, jednog od najpoznatijih engleskih kazališnih redatelja, predstava Tri zime 2014. godine doživljava veliki uspjeh u londonskom National Theatru, a nakon toga i u New Yorku i Ljubljani, što se smatra i jednim od najvećih uspjeha suvremene hrvatske drame u svijetu.
U središtu je drame saga o obitelji Kos praćena u prijelomnim trenutcima hrvatske povijesti. Tri paralelne radnje, koje nam donose obiteljsku genezu i povijest, smještene su u zimu 1945., 1990. i 2011. Priče su međusobno isprepletene pitanjem vlasništva i prava na obiteljsku vilu, iz čega proizlazi i temeljni dramski sukob. Uigrani glumački ansambl maestralno je dočarao kompleksne obiteljske odnose i atmosferu u okrilju različitih političkih i povijesnih datosti koje upravljaju njihovim sudbinama i obiteljskim naslijeđem.
Nagrađivana predstava, hvaljena od kritike i publike, zasigurno će prezimiti još koju godinu na matičnoj sceni. Zadovoljni što smo je imali priliku vidjeti, radujemo se novom susretu s „daskama koje život znače“.

Josipa Mioč, prof.

You May Also Like