Povijest Europske unije

Povijest Europske unije


Protekli tjedan naši ambasadori juniori vrijedno su istraživali povijest Europske unije od samih početaka do danas. Kraj Drugog svjetskog rata potaknuo je europske čelnike da učine sve kako se rat ne bi ponovio. Rezultat tih promišljanja bilo je osnivanje Ekonomske zajednice za ugljen i čelik čija je svrha bila uspostaviti mir i pomoći u obnovi Europe. Kako bi se lakše međusobno trgovale Francuska, Njemačka, Belgija, Italija, Luksemburg i Nizozemska 1957. godine osnovale su Europsku ekonomsku zajednicu. Tijekom godina udruženje se mijenjalo i širilo pa je 1992. godine odlučilo promijeniti ime u Europska unija. Danas Europsku uniju povezuje mir, suradnja, zajedničke vrednote: demokracija, ljudsko dostojanstvo, sloboda, jednakost, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i simboli: zastava, himna, geslo.

Godina  2012.  ima posebno značenje za EU jer je nagrađena Nobelovom nagradom za mir zbog promicanja mira, demokracije i ljudskih prava. Najvažnije povijesne činjenice o Europskoj uniji naši su učenici  4. Bk razreda prikazali  pomoću plakata.

Ana Špoljarić


Dan Europe 2021.mp3

Dan Europe

Program Škola ambasador Europskog parlamenta potaknuo je međusobnu sedam škola: SŠ
Novska, Gimnazije Požega, Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka, SŠ Stjepan Ivšić
Orahovica, Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti Osijeka, VII. gimnazije Zagreb i
Trgovačke škole Zagreb. Rezultat zajedničke suradnje je zajedničko obilježavanje Dana
Europe 9. svibnja na malo drugačiji način. Naime, naši su ambasadori juniori u suradnji s
Radiom Student ugostili zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera čiji rad s
posebnom pozornošću prate posljednjih nekoliko mjeseci.
Cijelu radio emisiju, pitanja, glazbene želje i Karlove odgovore možete poslušati kroz audio
snimku.
Ana Špoljarić, Božica Uroić i Anđelka Ravlić


Države članice EU

 Ujedinjeni u različitost, geslo je Europske unije koje predstavlja njezine vrednote. Svaka zemlja članica  ima vlastitu kulturu, jezik i tradiciju, a sve one dijele iste zajedničke vrednote. Naši ambasadori juniori imali su zadatak prikazati jednu zanimljivost ili detalj svake zemlje. Prvi korak bio je odabir zemlje koju će kroz jednu zanimljivost ili detalj predstaviti, potom je slijedio istraživački rad te predstavljanje vlastitog istraživanja kroz godine pridruživanja država članica EU.

Saznali smo i prisjetili se nekih zanimljivosti poput:

Štrumfovi dolaze iz Belgije,  narančasta boja je simbol Nizozemske, klasična gitara je izum Španjolaca, Bugarska je poznata po ružinom ulju, Grčka po bogovima koji žive zajedno na Olimpu, Afrodita, mitska božica ljubavi i ljepote, izašla iz morske pjene blizu grada Pafosa u Cipru, Malta nema rijeka ni jezera, najstariji zoološki vrt na svijetu nalazi se u Beču u Austriji, Litva je poznata po jantaru, Mađarska po Rubikovoj kocki, iz Slovenije nam dolazi Radenska, suautor Spidermana Steve Ditko slovačkog je podrijetla, Rudnik soli Wieliczka jedna od najljepših znamenitosti Poljske, desert od raženog kruha omiljena je poslastica Latvijaca, jedna od najboljih hokejaških momčadi na svijetu dolazi iz Češke, komunikacijski servis Skype osnovan je u Estoniji, dom Djeda Božićnjaka nalazi se na sjeveru Finske, Astrid Lindgren iz Švedske napisala je knjige o Pipi Dugoj, poznati nogometaš Cristiano Ronaldo dolazi iz Portugala, nacionalni simbol Irske je zelena djetelina s tri lista, Francuska je zemlja 1000 sireva, Njemačka je poznata po perecima Brezel, talijanska hrana poznata je u cijelom svijetu (pizza, tjestenina), najveća radiotelevizijska postaja u Europi, RTL pokrenuta je u Luksemburgu, Vlad Drakul bio je rumunjski princ, lego kocke izumljene su u Danskoj, Hrvatske kockice prepoznatljive su u svijetu.

Doista zanimljivo, zar ne?!

Ana Špoljarić, prof. i  Božica Uroić, prof.