Posjet „Kući Šenoa“

Posjet „Kući Šenoa“

Upoznati s važnošću i ulogom Augusta Šenoe u hrvatskoj književnopovijesnoj i kulturnoj memoriji, poželjeli smo upoznati ga i u jednom novom svjetlu, te smo u utorak 17. prosinca bili gosti „Kuće Šenoa“.

„Kuća Šenoa“, koji su učenici 2. C do razreda naše škole posjetili u pratnji profesorice Josipe Mioč, za javnost je otvorena 14. listopada 2016. godine. Riječ je o kulturnoj baštini koju su stvarali članovi obitelji Šenoa tijekom 182 godine života u Zagrebu. Kuća se nalazi u ulici Ive Malina 27, a podigao je Milan Šenoa (sin Augusta Šenoe) godine 1929. Vrijedna ostavština obiteljske kuće pripada četirima generacijama obitelji Šenoa te je rješenjem Ministarstva kulture proglašena kulturnim dobrom.

Prostor obiteljske kuće razgledavali smo pod stručnim vodstvom nasljednice obiteljske ostavštine Šenoa, gospođe Jasmine Reis, koja nam je otkrila zanimljive i javnosti manje poznate informacije o životu i radu ne samo Augusta Šenoe nego i ostalih članova njegove  obitelji, posebice sinova Milana i Branka koji su bili istaknuti kulturni djelatnici. Također, imali smo priliku vidjeti radnu sobu Augusta Šenoe, biblioteku Milana Šenoe, atelje Branka Šenoe te mnogobrojne predmete koji čuvaju uspomene na davne događaje te su vrijedno svjedočanstvo o životu poznate obitelji.

Ugodan i živopisan prostor „Kuće Šenoa“ iznimno je zainteresirao naše učenike, a privući će, nesumnjivo, još mnogobrojne posjetitelje – poklonike lika i djela Augusta Šenoe.

Josipa Mioč, prof.

You May Also Like