Posjet Hrvatskom saboru i gornjogradskim znamenitostima

Posjet Hrvatskom saboru i gornjogradskim znamenitostima

Dok grad nakon razornoga potresa još uvijek zbraja materijalne i neprocjenjive kulturne razmjere štete, a njegovi stanovnici strahuju da njegova vizura više nikad neće biti ista, donosimo vam priču o našem posjetu Gornjem gradu. Priču, puno ljepšu od one kojoj danas, nekoliko tjedana iza potresa, svjedočimo.

U petak 28. veljače učenici 3. A k razreda, u pratnji prof. Ive Deković i prof. Josipe Mioč, posjetili su Hrvatski sabor i gornjogradske znamenitosti.

Izvanučioničku nastavu započeli smo posjetom Hrvatskom saboru. Razgledali smo predvorje saborske zgrade i dio protokolarnih prostora: spomen-ploču na glavnom stubištu, predvorje Velike vijećnice s poprsjima velikana, dvoranu Ante Starčevića te Veliku vijećnicu gdje smo s galerije pratili rad dijela plenarne sjednice.

U predvorju zgrade pogledali smo repliku Baščanske ploče prisjetivši se pritom njezina značaja za hrvatsku pismenost. U nastavku upoznali smo se sa spomen-pločom koja predstavlja dva značajna datuma iz hrvatske povijesti: 30. svibnja 1990. koji se obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora, spomendan na konstituiranje prvog, demokratski izabranog, višestranačkog sabora te na povijesnu ulogu Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća te 25. lipnja 1991. godine kada je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

U predvorju Velike vijećnice učenici su imali priliku vidjeti poprsja hrvatskih velikana 19. i 20. stoljeća:  Stjepana Radića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Janka Draškovića, Ante Starčevića, Josipa Jelačića, Josipa Jurja Strossmayera, Ivana Mažuranića i Josipa Šokčevića, koji su se kao saborski zastupnici zalagali za neovisnost i samostalnost Hrvatske.

Dvorana Ante Starčevića, koju smo u nastavku razgledali, prostor je predviđen za primanje gostiju Sabora i službenih izaslanstava drugih parlamenata. Dvoranom dominira uljano platno koje prikazuje 22. prosinca 1990., dan kada je proglašen naš Ustav. Učenici su pokazali izvrsno poznavanje Ustava kao temeljnog akta naše države kao i poznavanje sastava predsjedništva aktualnog saziva Sabora.

U Velikoj vijećnici s galerije smo pratili rad dijela plenarne sjednice koja se bavila pitanjima zaštite potrošača. Za vrijeme zasjedanja učenike i profesorice Trgovačke škole pozdravio je gosp. Furio Radin, potpredsjednik Sabora.

Na kraju posjeta, u dvorani bana Josipa Šokčevića, učenici su upoznati s ustrojstvom i radom aktualnog saziva Hrvatskoga sabora te su se susreli sa zastupnikom, gosp. Željkom Glasnovićem, koji je učenicima uputio nekoliko prigodnih riječi, a bila je to i prilika da naši učenici postave pitanja o radu i djelovanju Hrvatskog sabora.

Nakon posjeta Hrvatskom saboru posjetili smo crkvu sv. Marka. Primio nas je župnik vlč. Vladimir Magić predstavivši nam župu i župnu crkvu sv. Marka. Naglasio je da je Župa sv. Marka najstarija župa u gradu Zagrebu te nas upoznao s djelima velikana hrvatske umjetnosti Ivana Meštrovića i Joze Kljakovića koja krase unutrašnjost crkve. Naučili smo da značaj crkve sv. Marka nije samo njezin krov po kojem je i najpoznatija, nego i njezina unutrašnjost s kojom su se učenici prvi put susreli pokazavši interes i oduševljenje.

Iz crkve svetoga Marka uputili smo se na Trg Katarine Zrinske kako bismo posjetili crvu sv. Katarine, baroknu građevinu podignutu između 1620. i 1632. Crkva je bila dijelom nekadašnjeg isusovačkog kompleksa, obnovljena je 1880., a njezina bajkovita unutrašnjost oduševljava i danas.

S Trga Katarine Zrinske put nas je doveo do Stankovićevog kazališta ili Kazališta na Markovom trgu, prve namjenski izgrađene kazališne zgrade u Zagrebu. Zgradu u kojoj se odvijao ondašnji kazališni život izgradio je trgovac Kristofor Stanković dobivši 30 000 dukata na bečkoj lutriji.

Kraj našeg obilaska Gornjeg grada pripao je Strossmayerovom šetalištu. Bila je to prilika za odmor na klupi u društvu Antuna Gustava Matoša. Osvježili smo pamćenje na život i rad tog velikana hrvatske književnosti te zaključili kako je bilo iznimno zabavno i korisno učionicu zamijeniti ulicama, trgovima i znamenitostima grada Zagreba.

Nadamo se da će uskoro nove generacije učenika moći ponovo posjećivati povijesno-kulturnu i graditeljsku baštinu hrvatske prijestolnice.

You May Also Like