Posjet HNB-u (2.c i 2.dk)

  1. 3. 2018. učenici 2. c i 2. d-k razreda, posjetili su u pratnji prof. Gabrijele Čorković i Dubravke Liebl Hrvatsku narodnu banku koja je u sklopu Svjetskog tjedna novca, taj dan u Okrugloj dvorani glavne zgrade HNB-a, organizirala učeničku debatu na temu Euro u Hrvatskoj – ZA ili PROTIV.

Smisao ovakvih aktivnosti HNB-a je edukacija, ali i populariziranje edukacije mladih o ključnim pojmovima s područja financija – kako bi shvatili važnost kvalitetnog i samostalnog upravljanja osobnim financijama te u budućnosti postali odgovorni i aktivni građani sposobni za donošenje odluka iz područja osobnih financija, ali i za kompetentne odluke u području demokratskog političkog života.

Dana 16. ožujka 2018., učenici 2. c i 2. d/k razreda iz Trgovačke škole u Zagrebu pod vodstvom profesorice Gabrijele Čorković i Dubravke Liebl, posjetili su Hrvatsku narodnu banku te sudjelovali u debati „Euro u Hrvatskoj – za ili protiv“.

Takav tip debate održan je u Okrugloj dvorani glavne zgrade HNB-a po treći put,  a sve su se debate uvijek temeljile na aktualnim pitanjima u vezi novca kao što se i ova vodila na temu uvođenja eura kao valute u Hrvatskoj.

Debatanti su bile dvije strane, strana afirmacije i strana negacije, koje su pred više od dvije stotine svojih vršnjaka iznjele argumente za i protiv uvođenja eura u našoj zemlji.

Svaka strana imala je po tri argumenta, a učenici iz publike su se mogli uključivati u debatu i iznositi svoja mišljenja. Komentari i pitanja učenika pokazali su da hrvatske srednjoškolce najviše brine mogući porast cijena nakon uvođenja eura i gubitak samostalne monetarne politike. Obje su se strane odlično pripremile, argumentirale svoje teze i davale odgovore na sva naša pitanja da bi na kraju pobjedila negacijska grupa.

Drugim riječima, zaključak učeničke debate „Euro u Hrvatskoj – za ili protiv“ bio je da Hrvatska ne treba uvesti euro kao svoju valutu.

Posjetom Hrvatskoj narodnoj banci puno smo toga naučile i sudjelovale u nečemu što se tiče nas i našega budućeg života zbog čega nam se debata jako svidjela. Debatanti su nam približili temu uvođenja eura kao valute u Hrvatskoj i pomogli nam da i same dođemo do vlastitog mišljenja.

Nestrpljivo iščekujemo novu priliku sudjelovanja u sličnim aktivnostima koju ćemo s veseljem prihvatiti.

Nikolina Vučina i Marina Zorić, 2. d/k

DEBATA “EURO U HRVATSKOJ” DOJMOVI UČENIKA TRGOVAČKE ŠKOLE

NapomenaZahvaljujući HNB-u i odobrenju za korištenje njihovih službenih fotografija i snimaka,
u nastavku možete pogledati i njihove fotografije i snimku učeničke debate.

SLIKE DEBATE

Tjedan novca 2018. godine: učenička debata na temu Euro u Hrvatskoj – ZA ili PROTIV

You May Also Like