OTVORILI SMO GODINU ČITANJA U NAŠOJ ŠKOLI !

OTVORILI SMO GODINU ČITANJA U NAŠOJ ŠKOLI!


Kao što nam je poznato, a i najavljivali smo, Vlada RH proglasila je 2021. godinu, Godinom čitanja. Cilj je poticanje nacionalne strategije čitanja, koja pridonosi razvoju kulture čitanja.

I mi, u našoj školi, otvorili smo Godinu čitanja 21. travnja, uoči Dana hrvatske knjige,  i tako najavili da ćemo tijekom 2021. imati niz aktivnosti kako bismo govorili o knjigama, isticali ih kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracija.

U 4. Ak razredu odradili smo jednosatnu radionicu pod nazivom: „Čitamo pjesnike – putovanje pričom“. Radionica je posvećena dvojici pjesnika- velikana:  francuskom modernistu, Charlesu Baudelaireu, uz 200. obljetnicu rođenja i velikom hrvatskom „Krugovašu“, suvremenom pjesniku Josipu Pupačiću, uz 50. obljetnicu smrti.

Prekrasno je bilo slušati interpretacije antologijskih pjesama dvojice umjetnika u izvedbi svih učenika 4. Ak razreda, njihove razrednice prof. Ive Deković, prof. Hrvatskoga jezika Josipe Mioč i ravnatelja škole. Vodeći dijalog dvojice suvremenika i pričajući o sebi u prvom licu, o vremenu stvaranja, kušnjama, padovima, smislu poezije, smrti, svaku pohvalu dodjeljujemo učenicima: Renatu Duvnjaku (kao Baudelaireu) i Robertu Brcku (kao Pupačiću). Oni su preuzeli glasove savjesti dvojice pjesnika i opčinili nas njihovim burnim životopisima.

Možda bismo, nakon ove radionice, mogli zaključiti kako se snaga pisane riječi očituje i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i nas samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje. Možda ovo naše „putovanje pričom“, u izvedbi učenika i profesora zajedno, pokazuje da možemo i trebamo, i na neki drugačiji način učiniti lektiru zanimljivom i tako pokazati da knjige i čitanje naglas mogu biti spas vremenu u kojem živimo.

Zahvaljujem učenicima  4. Ak razreda, njihovoj razrednici  prof. Deković, i prof. Mioč na suradnji tijekom otvaranja Godine čitanja. Divni ste!

 A mi idemo dalje, u nove pustolovine s čitanjem i knjigom, idemo tražiti pomoću knjige lijek za održavanje zdravlja pojedinca i društva.

Anđelka Ravlić, prof. i knjižničarka 


 

You May Also Like