Obavijest za sve učenike o obilježavanju DANA RUŽIČASTIH MAJICA

Obavijest za sve učenike o obilježavanju DANA RUŽIČASTIH MAJICA

Obavijest za sve učenike

o obilježavanju DANA RUŽIČASTIH MAJICA

Zadnje srijede u mjesecu veljači obilježava se PINK SHIRT DAY ili DAN RUŽIČASTIH MAJICA koji simbolizira borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Sve je krenulo 2007. godine u Kanadi. Jedan učenika srednje škole Central Kings Rural High School je prvi dan nastave u školu došao obučen u ružičastu polo majicu. Nije dugo trebalo da postane glavna meta školskih nasilnika koji su ga verbalno vrijeđali, govorili mu da je homoseksualac te mu na kraju zaprijetili i fizičkim nasiljem.

To su slušala dvojica starijih učenika – David i Travis – koji su zaključili da je vršnjačko zlostavljanje u njihovoj školi prešlo sve granice i odlučili su reagirati. Odmah nakon nastave su otišli do lokalne trgovine i kupili 50 ružičastih majica. Isti dan su svim učenicima koje su poznavali poslali e-mail u kojem ih pozivaju da u srijedu u školu dođu odjeveni u ružičaste majice. Ono što je uslijedilo niti jedan od njih nije očekivao – odaziv je bio iznenađujuće velik. Njihovih 50 majica je sutradan bilo razgrabljeno u trenu, a još stotine drugih učenika su obukle svoju ružičastu majicu. Neki su čak u školu došli odjeveni u ružičastu boju „od glave do pete“. Kad je to ugledao učenik kojeg su dan prije zbog ružičaste boje majice zlostavljali, nije mogao sakriti oduševljenje.

David – jedan od inicijatora akcije je rekao: „Ako možeš pokrenuti što više ljudi da se suprotstave nasilnicima, kako bismo im pokazali da nasilje nećemo trpjeti i da ćemo podupirati jedni druge, tada će shvatiti da nisu toliko jaka grupa koliko smatraju da jesu.“

Pokretu su se ubrzo priključile i druge škole koje su također odlučile obilježavati DAN RUŽIČASTIH MAJICA.

Kako bismo podigli svijest o vršnjačkom nasilju i naša škola se svake godine zadnje srijede u veljači priključuje obilježavanju tog dana. Pridružite se i vi i recite „NE“ nasilju!

Pozivamo sve učenike da u srijedu, 26. veljače 2020. – kao znak dobre volje u nastojanju da se zli krug vršnjačkog nasilja prekine – u školu dođu obučeni u ružičastu majicu ili bilo koji drugi odjevni predmet ružičaste boje (pulover, hlače…).

Jasno istaknite svoj stav kojim osuđujete nasilje. Krenite hrabro – krenite ružičasto u borbu za bolje društvo bez ponižavanja, bez ugrožavanja dostojanstva, bez straha, za društvo u kojem se svi osjećaju ugodno.

You May Also Like