EU u našem svakodnevnom životu

EU u našem svakodnevnom životu


Ambasadori juniori Trgovačke škole u Zagrebu su tijekom ožujka istraživali prava potrošača u EU. Podijeljeni u parove učenici su proučavali aktivnosti koje Europska komisija provodi s ciljem povećanja zaštite interesa potrošača i modernizacije pravila EU-a o zaštiti potrošača. Poseban naglasak smo stavili na aktivnosti rješavanja problema „dvojne kvalitete” prehrambenih proizvoda određene robne marke, dulji životni vijek proizvoda, ali i napore uložene u smanjenje količine plastičnog otpada. Svoje zaključke učenici su prikazali kroz digitalne plakate  koji su bili predstavljeni na izložbi u predvorju škole na Svjetski dan prava potrošača 15. ožujka 2021. godine. Kako bi potaknuli ostale učenike naše škole da se aktivno uključe u promicanje europskih politika usmjerenih na prava potrošača, organizirali smo nagradnu igru u kojoj su sudjelovali svi učenici Trgovačke škole. Za sudjelovanje u nagradnoj igri učenici su trebali navesti: na koji način oni mogu smanjiti jednokratni plastični otpad, gdje mogu potražiti pomoć, ukoliko smatraju da su im narušena potrošačka prava te objasniti koja su njihova prava, ukoliko su kupili robu na daljinu (na internetu ili telefonski).

Na zadnji dan izložbe 19. ožujka 2021. godine ravnatelj Trgovačke škole u Zagrebu izvukao je tri dobitnika koji su kući ponijeli nagrade naših sponzora Školske knjige i Europske kuće.

Ovo istraživanje i prikaz cijele aktivnosti na Svjetski dan zaštite potrošača koordinirale su profesorice: Božica Uroić, Ana Špoljarić i Sanja Kesedžić. U izvlačenju nagrada, učenici dobitnici su: Monika Kolić 2.Ep, Glorija Ranec 3. Dp i Leopold Palić 3.Ak  razred.

I za kraj, posebna zahvala našim sponzorima: Ivani Levak iz  Školska knjige, Marku Boki i Andrei Čović Vidović iz Ureda Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

 Ana Špoljarić, prof.


You May Also Like