Državno natjecanje učenika strukovnih škola „Worldskills Croatia 2019“

Državno natjecanje učenika strukovnih škola „Worldskills Croatia 2019“

Dana 27. ožujka 2019. godine s profesoricom Anom Špoljarić posjetili smo Worldskills Croatia 2019, koji se održao na Zagrebačkom velesajmu. Našem razredu pridružila se profesorica Sanja Kesedžić  i 1.Ak razred.

Worldskills Croatia 2019 državno je natjecanje učenika strukovnih škola. Natjecalo se 450 najboljih učenika strukovnih škola u više od 40 strukovnih disciplina. Učenici su demonstrirali vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje.

Naš razred bio je podijeljen u 3 skupine po 7 učenika. Prva skupina bila je računovodstvo i poduzetništvo, druga prodajne vještine i treća strukovne vježbe. Svaka skupina imala je zadatak ispitati svoje područje. Najprije smo se uputili do štanda Ekonomske škole Velika Gorica gdje smo mogli isprobati rad u knjigovodstvenom programu „Synesis“. Program najčešće koriste manji poduzetnici koji uz pomoć njega vode troškovno knjigovodstvo, knjigovodstvo dugotrajne i kratkotrajne materijalne i nematerijalne imovine, robno i materijalno knjigovodstvo, financijsko knjigovodstvo,  obračun plaća, financijsko poslovanje, računovodstvo obrta u sustavu poreza na dohodak. Nakon toga naišli smo na štand poduzetništva Ekonomske i trgovačke škole Čakovec gdje smo izrazili svoje likovne sposobnosti. Cilj tog  projekta bio je pokazati posjetiteljima kako funkcioniraju poduzetnici.

Potom smo posjetili štand Trgovačke i komercijalne škole  „Davor Milas“ iz Osijeka. Razgovarali smo s profesoricom iz te škole koja nam je navela bez kojih prodajnih vještina ne može raditi uspješan prodavač, a one su: organizacija posla i samostalno upravljanje, nabava i skladištenje robe, priprema robe za prodaju, unaprjeđenje prodaje, prodaja robe i komunikacijske vještine i međuljudski odnosi. Tamo smo mogli isprobati vještine pakiranja robe i naplate robe na blagajni.

Sljedeća destinacija bila je smotra vježbeničkih tvrtki. Ispitali smo razne tvrtke o njihovom poslovanju i promociji. Najzanimljivija tvrtka bila je „Amo cha“. „Amo cha“ je putnička agencija koja se promovira putem web stranica i društvenih mreža. Također je bila impresivna tvrtka „Olentia“ koja se bavi proizvodnjom i prodajom parfema.

Time smo završili obilazak štandova vezanih za našu struku. Imali smo priliku okušati se u ulozi meteorologa, a nekolicina nas je  završila na RTL Direktu. Također smo posjetili i ostale štandove na kojima smo imali priliku vidjeti natjecanja frizera, kuhara, slastičara, kozmetičara… Najduže smo se zadržali kod štanda Škole za medicinske sestre Mlinarska, gdje smo imali priliku isprobati i naučiti osnove prve pomoći.

Ovo je bilo vrlo zanimljivo i poučno iskustvo,  drago nam je što smo prisustvovali i nadamo se ponovnom posjetu.

Učenici 2.Bk razreda:  Marija Akmadžić, Josip Mađarević, Sara Hadrović, Lea Tomić i Nina Golubić

You May Also Like