2021. godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj!

2021. godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj!


Sudjelujte i Vi!
Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!

Poštovani kolege profesori, dragi učenici, roditelji, staratelji!

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.
Zbog pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena, jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva, što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Zašto nam je još čitanje važno? Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanja, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Što ćemo MI, u našoj školi učiniti kako bismo što kvalitetnije i i uspješnije realizirali Godinu čitanja?

 Planirali smo OVE AKTIVNOSTI:

 Međugeneracijsko čitanje Zagorkinih djela (3. naraštaja obitelji čitaju zajedno ulomke iz Zagorkinih dijela: vodit će se rasprava, parlaonica, polemika…)- OVO ĆE BITI U KNJIŽNICI

  1. Čitalački klub naše škola priprema čitanje različitih knjiga i sadržaja na satovima SRZ-a ili nekih drugih predmeta. Bit će radionica, polemika o pročitanom, debata..) UČIONICE
  2. Naš Čitalački klub sudjelovat će u aktivnostima Godine čitanja u realizaciji NSK-a, KGZ-a, HUŠK-a; realizacija izvan škole, uživo ili virtualno ( već smo se prijavili)
  3. Veliki maraton čitanja na Svjetski dan knjige 23. travnja: Na terasi Škole imat ćemo Noć čitanja: učenici, profesori, ostali zaposlenici, zaposlenici u mirovini čitaju zajedno. (detalje programa krajem ožujka i poštivat ćemo epidemiološke mjere)

Poštovani ljubitelji knjige, kolege profesori!

Ako želite sudjelovati, ako želite da dođemo u vaš razred, na vaš sat i provedemo jednu od prve dvije navedene aktivnosti, javite se knjižničarki. Složit ću program čitanja, onako kako vi želite, poštujući sve epidemiološke mjere. Ako ima učenika, koji se žele priključiti čitanju izvan škola, javite mi.

Ako želite sudjelovati u školskom Maratonu čitanja, Noć čitanja, također se javite. Detalji o provedbi Maratona čitanja u Noći knjige, krajem ožujka.

Učinimo i mi nešto za sebe, za čitanje, družimo se s knjigom,
dajmo knjizi svoje štovanje, ljubimo knjigu!

 

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.  JAVITE SE, ČEKAMO VAS!


Započeli smo Godinu čitanja u našoj školi…

You May Also Like